Vroegtijdige zaadlozing man/ejaculatio praecox

Wat

Bij een vroegtijdige zaadlozing spreekt men over een relatief continu afwezig gevoel van redelijke controle over de zaadlozing tijdens de seksuele activiteit.  Men spreekt van een korte zaadlozingstijd. Het is uiteraard moeilijk om te zeggen wat 'kort na de penetratie' is.  Teneinde de zaadlozingstijd beter te bestuderen werd in 1994 de intravaginale ejaculatielatentietijd (IELT) geïntroduceerd als maat voor de tijd die verstrijkt tussen het moment van intravaginale penetratie en het moment van intravaginale ejaculatie. 

Deze tijd kan uiteraard geschat worden, doch voor wetenschappelijke doeleinden bleek de meting hiervan met een stopwatch een beter meetinstrument. Enkele studies toonden aan dat 90% van de mannen gemiddeld rond de 60 seconden tot een zaadlozing komt.  Andere studies gaven een spreiding aan van 30 seconden tot 45 minuten.  Er wordt meestal aangenomen dat mannen met klachten van vroegtijdige zaadlozing komen met een IELT van minder dan 60 seconden.  Een man zoekt echter niet alleen hulp omdat zijn ejaculatietijd (relatief) kort is. Hulp wordt gezocht omdat er ook in min of meerdere mate sprake is van psychisch lijden, negatieve persoonlijke gevolgen zoals spanning, ergernis, frustratie en/of vermijding van seksuele intimiteit. Mannen die makkelijk vijf minuten penetreren vooraleer ze klaarkomen en denken dat dit te snel is, hebben theoretisch gezien helemaal geen probleem. Meestal denken mannen dat ze te snel klaarkomen omdat hun partner binnen die tijd niet tot een orgasme is gekomen. Maar dan spreken seksuologen niet van een disfunctie, maar van 'seksuele onvrede'.

Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen levenslange vroegtijdige zaadlozing, waarbij de man een snelle zaadlozing heeft bij elke vrouw, bij elk seksueel contact en vanaf vrijwel de eerste seksuele ervaringen in de puberteit of adolescentie. Er is ook verworven vroegtijdige zaadlozing, ontstaan ergens in het leven bij een man die er nooit last van heeft gehad.  Dit subtype kan ontstaan door relatieproblemen of psychologische moeilijkheden, maar kan ook het gevolg zijn van erectiestoornissen.

Over de precieze oorzaken van te snel klaarkomen is weinig bekend. Wellicht spelen meerdere factoren een rol.

Het probleem kan voortkomen uit een verkeerd aangeleerd gedrag. De man heeft te weinig geleerd om stil te staan bij zijn eigen seksuele beleving. Hierdoor heeft hij weinig of geen controle over zijn klaarkomen. De snelle ejaculatie is een reflex geworden op seksuele opwinding. Deze reflex ontstaat vaak vanaf de puberteit, in een periode waarin masturbatie de belangrijkste bron is van seksuele ontlading. De ejaculatie reflex kan gestoord zijn. Als deze reflex niet goed werkt, dan weet je niet precies wanneer je klaar gaat komen, totdat het te laat is. Soms is er ook sprake van aangeleerde hulpeloosheid. Men denkt dat men te vroeg gaat klaarkomen en daar op focussen kan al voldoende zijn om zich te laten gaan.

Ook druk of stress kan het probleem met zich meebrengen of juist de situatie verergeren. Mannen die vroegtijdig klaarkomen hebben een levensstijl waarbij het niet logisch is om stil te staan bij gevoelens en beleving, ook niet seksueel. Vroegtijdig klaarkomen kan ook druk leggen op de (seksuele) relatie waardoor de stress toeneemt. Sommige mannen hebben schuldgevoelens tegenover hun partner, ze willen het wel langer uithouden, maar het lukt niet, wat de prestatiedruk nog doet toenemen.

Ook over de mogelijke lichamelijke oorzaken van vroegtijdig klaarkomen is weinig bekend. Te snel klaarkomen zou een gevolg kunnen zijn van een grotere gevoeligheid van de eikel van de penis. Ook bepaalde endocriene stoffen, zogenaamde neurotransmittors zoals endorfine en serotonine zouden een rol kunnen spelen, maar er is weinig specifieks over bekend. Er kan een genetische aanleg zijn. Mogelijk hebben mannen met bepaalde genen sneller last van te snel klaarkomen. De prostaat kan een rol spelen. Bepaalde ziekten en aandoeningen van de prostaat kunnen leiden tot vroegtijdige zaadlozingen.Bij erectiestoornissen heeft de man angst dat hij zijn erectie zal verliezen en daarom dat hij zo snel mogelijk wil klaarkomen om nog met een zekere stijfheid in de vagina te kunnen blijven.

In twijlfelsituatie is het belangrijk een uroloog te raadplegen.

 

Bronnen

Kaat Bollen in http://www.nina.be

Waldinger, M.D.(2010). Orgasmestoornissen bij mannen. In : Lankveld,J.,Ter Kuile,M., Leusink, P. (red). Seksuele disfuncties. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu & van Loghum

http://www.groepspraktijk-facet.be

Mogelijke hulpverlening en tips

Hoewel een vroegtijdige ejaculatie of voortijdige zaadlozing één van de meest voorkomende seksuele problemen bij een man is, betekent het nog niet dat het makkelijk is om over te praten. Gelukkig is te snel klaarkomen goed te verhelpen. Van alle mannen die bereid zijn om er tijd en moeite in te steken, zal 80 tot 90% de klachten van een vroegtijdige ejaculatie zien afnemen.

Oefening

Je eigen lichaam leren kennen is de eerste stap om het langer vol te houden. Wees comfortabel met je eigen lichaam met al zijn sensaties en prikkelingen die kunnen leiden tot een orgasme. Dit zorgt er voor dat je beter weet wanneer je klaar gaat komen, zodat je nog iets kunt doen om een zaadlozing te voorkomen.

Met de juiste ademhaling kun je een orgasme – en dus ook een voortijdige / vroegtijdige ejaculatie – controleren. Dit werkt omdat je met een paar diepe zuchten je lichaam tot rust kunt brengen. Oefen regelmatig met ademhaling om het verschil te voelen. Aangezien deze techniek voor ieder lichaam anders is, moet je het zelf proberen en is het lastig om een generieke methode te formuleren. Ademhalingstherapie kan hier behulpzaam zijn. (zie therapievormen)

De behandeling van vroegtijdige zaadlozing bestaat er ook in om mannen te leren het verloop van de seksuele opwinding tijdens de penetratie onder controle te houden. Mannen kunnen de basisprincipes eerst leren tijdens masturbatie.

Verdovende gel
Er zijn speciale verdovende crèmes op de markt die er voor zorgen dat je eikel tijdelijk minder gevoelig wordt. Hierdoor zul je minder snel klaarkomen en kun je voorkomen dat je een voortijdige zaadlozing krijgt.  Het voordeel van de verdovende gel is dat hij heel snel werkt. Het nadeel is dat je het probleem niet echt aanpakt en dat wanneer je stopt met het gebruik van de gel het vroegtijdig ejaculeren weer de kop kan opsteken. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat de zalf op tijd gesmeerd moet worden, want die heeft een dertigtal minuutjes nodig om in te trekken. Een goed voorbeeld van zo’n verdovende zalf is Emla crème. Meer informatie over Emla crème/zalf en ervaringen van gebruikers

Verder bestaan er ook condooms met een verdovende gel, bijvoorbeeld Performa van Durex, maar niet iedereen vindt het even fijn om met een condoom te vrijen.

Medicijnen

De hersenen bevatten enkele zeer kleine gebieden die een belangrijke rol spelen bij het tot stand komen van een zaadlozing. Deze kleine gebieden bestaan uit een groot aantal zenuwcellen die met elkaar contact maken via de stof serotonine. Bij vroegtijdige zaadlozing is er sprake van een tekort aan serotonine en waarschijnlijk ook van een ongevoeligheid van een deel van de zenuwcel (de receptor) die betrokken is bij de zaadlozing.
Vroegtijdige zaadlozing kan effectief met medicijnen behandeld worden. De medicijnen die hiervoor gebruikt worden, activeren de stof serotonine waardoor de receptor van de zenuwcel sterker wordt geactiveerd. Artsen zien vaak serotonine als de oorzaak van voortijdig klaarkomen. Minder serotonine kan echter ook het gevolg zijn van een andere oorzaak (die niet direct te maken heeft met het te snel klaarkomen)! De meeste mannen voelen enig beterschap als ze een antidepressivum slikken. Het nadeel is dat je dagelijks en levenslang vastzit aan dit pilletje, want van zodra je stopt verhoogt de kans dat je terug te snel klaarkomt. Het pilletje geneest dus niet, jammer genoeg. Ook is het nemen van een antidepressivum voor mannen geen leuk vooruitzicht.

Ondertussen heeft een firma ook een specifiek medicijn op de markt dat pretenteert vroegtijdige zaadlozing te bekampen.  PRILIGY wordt gebruikt om vroegtijdige zaadlozing (ejaculatie) te behandelen bij volwassen mannen in de leeftijd van 18 tot en met 64 jaar.
• PRILIGY moet 1 tot 3 uur voor de geslachtsgemeenschap ingenomen worden, zoals de arts of
apotheker dat heeft verteld.
• PRILIGY zorgt dat het langer duurt voordat de zaadlozing plaatsvindt en kan ervoor zorgen dat de beheersing van de zaadlozing verbetert. Dit kan de frustraties of zorgen over een snelle zaadlozing verminderen.  Klik hier voor de wetenschappelijke folder van Priligy (Dapoxetine)   Klik hier voor de bijsluiter met advies voor gebruikers.

Antidepressiva
Vroegtijdige zaadlozing kan ook vrij effectief worden tegengegaan met behulp van medicijnen die verwant zijn aan antidepressiva (neurologische middelen die depressiviteit tegengaan).Een antidepressivum activeert de stof serotonine en verhoogt de beschikbaarheid ervan. Zodoende worden de receptoren (ontvangers) van de zenuwcellen intenser geactiveerd en worden de signalen met betrekking tot de zaadlozing weer juist doorgegeven. Het nadeel van het gebruik van antidepressiva ter behandeling van voortijdige ejaculatie is dat je ze moet blijven slikken om het effect ervan te behouden. Tegenwoordig is er wel een medicijn op de markt tegen vroegtijdige zaadlozing dat in principe dezelfde werking heeft als een SSRI antidepressivum, maar slechts een paar uur werkt. Daardoor hoef je het medicijn niet continu te gebruiken, maar alleen wanneer je seks wilt hebben en snel klaarkomen wilt voorkomen. Dit medicijn tegen een voortijdige zaadlozing heet Priligy (dapoxetine) en hier vind je meer informatie. Sommige antidepressiva, bijvoorbeeld Seroxat, hebben een ejaculatievertragende werking. Wie dit medicijn neemt op de dag dat hij wil vrijen, krijgt doorgaans niet te maken met een vroegtijdige zaadlozing tijdens het liefdesspel. 

De knijpmethode
Als je tijdens het vrijen op the point of no return komt, kan je de zaadlozing alsnog uitstellen door met je duim op je eikel te drukken. Sluit hiervoor je hand rond de bovenkant van je penisschacht en plaats je duim midden op de eikel. Druk er enkele seconden recht op.

Radiotherapie tegen vroegtijdige ejaculatie is een nieuwe methode die aansluit op de reeds bestaande neurologische middelen.  De menselijke hersenen bevatten enkele minuscule gebieden die een cruciale rol spelen bij het tot stand komen van een zaadlozing. Deze gebiedjes maken onderling contact met behulp van de stof serotonine. Serotonine is een zogenaamde neurotransmitter die boodschappen overbrengt met betrekking tot emoties, stemmingen, zelfvertrouwen, slaap, eetlust en seks. Mannen die te kampen hebben met voortijdige ejaculatie, hebben vaak een tekort aan serotonine of zijn relatief ongevoelig voor de boodschap-overdracht. Wetenschappers van de ‘University Hospitals Case Medical Center’ in de Verenigde Staten, onder leiding van professor radiologie David Prologo, hebben een verfijndere methode ontdekt om vroegtijdige ejaculatie tegen ta gaan. Zij gebruikten een nieuwe techniek genaamd ‘neuro-thermale modulatie’. Het betreft een vorm van warmtetherapie die wordt verkregen met behulp van elektroden en radiogolven. De radiogolven maken de zenuwuiteinden in de penis en bekken minder gevoelig, waardoor de zaadlozing minder makkelijk wordt getriggerd.

De penisring is een ouderwets seksspeeltje dat onlangs enkele aanvullende praktische functies heeft gekregen. Sommige mensen vinden het simpelweg “kinky” om met penisringen in de weer te gaan… De meeste mannen gebruiken de penisring echter om een langdurigere erectie te bewerkstelligen, de zaadlozing uit te stellen of een orgasme bij hun bedpartner te vergemakkelijken.  De klassieke penisring heeft als doel het verlengen van de mannelijke erectie. Een penisring zorgt er namelijk voor dat het bloed niet – of in ieder geval minder snel – uit de zwellichamen stroomt. Zodoende kun je met behulp van een penisring een langdurigere erectie tot stand brengen. Een klassieke penisring is dus niets meer of minder dan een flexibel ringetje waarmee je je erectie kunstmatig kunt opschalen. Er zijn penisringen met een aangehechte balzakring. De balzakring zorgt ervoor dat je als man zijnde minder makkelijk tot een zaadlozing kunt komen. De ejaculatie wordt dus op relatief rigoureuze wijze uitgesteld. De zogenaamde peniskooi doet min of meer hetzelfde, maar kan tevens dienstdoen als mannelijke kuisheidsgordel. De balzakring biedt overigens geen garantie tegen een voortijdige zaadlozing.

De stop-en-startmethode
Deze methode leert je echt controle te krijgen over je orgasme. Wel vraagt deze methode dat je eerst zelf aan de slag gaat. Zo moet je tijdens het masturberen eerst je point of no return goed leren herkennen: dit punt ligt net een paar seconden voor je daadwerkelijke zaadlozing. Vervolgens probeer je een kwartier te masturberen zonder een ejaculatie te hebben. Dit betekent dat je dus stopt met stimuleren zodra je in de buurt van je orgasme komt en dat je pas doorgaat met strelen als de opwinding weggezakt is. Pas na een kwartier mag je klaarkomen.

Wanneer dit je lukt, kan je het jezelf moeilijker maken door de stimuli te verhogen, bijv. je laten masturberen door je partner, kijken naar een pornofilm... Helaas zal je de ejaculatie hierbij niet meer zo lang kunnen uitstellen. Een kwartier masturberen lukt niet meer, maar dat is ook net de bedoeling: je moet het weer helemaal opbouwen zodat je weer zonder problemen een kwartier kan masturberen, zelfs met de prikkelingen erbij. Als ook dit je lukt, kan je weer met je partner tussen de lakens duiken. Je begint met de penetratie en past hierbij dezelfde methode toe: wanneer je voelt dat je bijna gaat klaarkomen, stop je er eventjes mee. Misschien vindt je partner dit niet zo aangenaam, maar deze methode zal wel tot een definitieve oplossing leiden van het probleem.

Meer info stop en start :

http://www.allesoverseks.be

http://www.seksualiteit.nl

http://howtocurepe.com

Folder klik hier

Er zijn veel mannen die ervaringen hebben met te vroeg klaarkomen. Meestal is het geen probleem. Het is wel een probleem als u en uw partner het als zodanig ervaren. Probeer er vooral over te praten met uw partner. Het uitspreken naar elkaar van verwachtingen en ideeën is vaak de beste manier om ermee om te gaan. Het is misschien goed om te weten dat er over enige tijd een medicijn op de markt komt, speciaal voor dit probleem.

Voortijdige ejaculatie is vooral een complex probleem. Er spelen veel factoren mee en de aandoening heeft een impact op het zelfvertrouwen en de relatie. Daarom moet het probleem altijd op diverse fronten tegelijk worden aangepakt, enerzijds met een consultatie bij een arts, maar vaak ook met een therapie bij in seksuologie gespecialiseerd hulpverlener. Onder die voorwaarden is het mogelijk om definitief verlost te raken van voortijdige ejaculatie. Een geneesmiddel kan wel nuttig zijn, maar is geen definitieve oplossing.

Bronnen :

Kaat Bollen in http://www.nina.be

http://www.salusi.nl

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites /extra literatuurinformatie/video-informatie met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

http://www.adversus.nl

http://mijn.bsl.nl

http://www.gezondheid.be/

http://nl.medipedia.be/

Ejaculatiestoornissen : de rol van serotonine. Lees hier verder

Hoeveel mannen schieten echt te kort. Lees hier verder

Dokter ik heb last van vroegtijdige zaadlozing. Lees hier verder

Tips om het orgasme uit te stellen Lees hier verder

Ook vrouwen lijden onder vroegtijdige zaadlozing Lees hier verder

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.