Seks tijdens en na zwangerschap

Wat

Cijfers
In de 8e maand heeft de helft tot driekwart van de stellen nog geslachtsgemeenschap. In de 9e maand is dat nog een derde van de stellen. Ongeveer 10% van de stellen heeft gedurende de hele zwangerschap geen geslachtsgemeenschap. Een kwart tot de helft van de zwangere vrouwen is bang dat geslachtsgemeenschap de baby beschadigt of de bevalling op gang brengt. 3 maanden na de bevalling hebben 9 van de 10 stellen weer geslachtsgemeenschap gehad.

Mag je vrijen als je zwanger bent?

Je bent zwanger. Fijn, een heerlijke tijd van verwachten komt op je af. Maar hoe zit het met seks tijdens de zwangerschap? Misschien vraag je je af of geslachtsgemeenschap schadelijk kan zijn voor de baby. Geen zorgen daarover; tijdens de hele zwangerschap kun je net zo vaak vrijen als je zin hebt. Voor het kind kunnen vrijen en klaarkomen geen gevaar opleveren, ook niet als je eerder een miskraam hebt gehad. Maar heb je wel zin in seks? Veel vrouwen merken dat de behoefte aan seks verandert.
De één voelt zich supervrouwelijk en geniet van alles, ook van seks. Een ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap. En weer een ander maakt zich teveel zorgen om van seks te kunnen genieten. Ook je stemming speelt een rol. Als je je goed voelt, heb je meer zin in vrijen en geniet je er meer van.

Minder zin in seks?

In het begin van de zwangerschap kan je jezelf zo beroerd voelen door misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke opgezwollen borsten, dat de zin om te vrijen sterk afneemt. Bij de ene zwangerschap kunnen deze kwaaltjes een probleem vormen. Bij een andere zwangerschap kunnen ze helemaal geen probleem zijn. Meestal duurt dit ellendige gevoel tot ongeveer drie maanden. Voor de meeste vrouwen is seks dan niet datgene dat op de voorgrond staat. Het lichaam ondergaat enorme veranderingen en als vrouw wil je (instinctief?) situaties mijden die bedreigend kunnen zijn. Elke vrouw ervaart dit op een eigen, unieke manier maar alles bij elkaar genomen, betekent het meestal dat tijdens deze periode weinig van seks genoten wordt. Tederheid van je partner is hier dan ook erg op zijn plaats.

Vrijen tijdens het eerste zwangerschapstrimester bevordert de kans op een miskraam niet. Artsen zullen onthouding aanraden wanneer er alarmsignalen, zoals bloedverlies, zijn. Misschien wordt onthouding aangeraden omdat je vroeger al een aantal miskramen had. Die angst voor een miskraam beïnvloedt ook de lichamelijke aspecten van je erotische gevoelens. Soms zal een koppel zelfs knuffelen en tederheid vermijden uit angst voor seksuele opwinding. Dat is erg jammer want meestal is er juist een grote nood aan affectie en lichamelijk contact.
Wanneer de dokter een koppel onthouding aanraadt gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap om reden van bloedverlies of van een vroegere miskraam, dan geldt deze onthouding NIET voor de rest van de zwangerschap. Wanneer het embryo zich eenmaal goed in de baarmoederwand heeft ingenesteld, is er verder geen gevaar meer voor miskraam. Het is belangrijk dat je als koppel weet dat het dan oké is. Soms wordt het vergeten om dit te vermelden en dan kan dit leiden tot schuldgevoelens wanneer je toch vrijt.

Een aantal vrouwen zal, als de periode van de meeste ongemakken voorbij zijn, juist meer genieten van het vrijen. De zwangerschap is een periode zonder het risico om ongewenst zwanger te worden en je moet niet steeds de anticonceptie in gedachten houden: ben ik de pil niet vergeten, het bijhouden van menstruatiecyclus,…
Het is zo dat rond de vierde maand het weefsel rondom en in de vagina door een betere doorbloeding verandert. Dit kan voor een aantal vrouwen een gevoel geven van meer opwinding en meer zin om te vrijen. Sommige houdingen kunnen lastig zijn tijdens het vrijen. Men moet zoeken naar houdingen waarbij er geen druk op de buik uitgeoefend wordt en waarbij beide partners zich comfortabel voelen. Een zijdelingse houding, waarbij de vrouw met haar rug naar de man toe ligt en zich in zijn schoot nestelt, kan een aangename houding zijn. Creativiteit en moeite doen om elkaar goed aan te voelen, zullen een meerwaarde geven aan de seksuele relatie tijdens de zwangerschap.

Dikwijls denken mannen dat de baby door het vrijen beschadigd kan worden. Dit is niet waar! Men zal door te vrijen (natuurlijk gebeurt dit teder, liefdesvol) de baby NIET beschadigen.
Sommige mannen vinden hun vrouw met een dikke buik niet aantrekkelijk en sommige vrouwen vinden zichzelf ook maar lelijk. Dit kan een invloed hebben op hun erotische gevoelens. Er zijn ook mannen die het groeien van de buik juist bijzonder aantrekkelijk vinden.

Seksualiteit en de periode na de geboorte

De geboorte van een kind is één van de meest ingrijpende (en van de belangrijkste) veranderingen die een vrouw kan ervaren. Daarvoor was er een ander leven in haar. Nu is dit leven buiten haar, vanbinnen is zij leeg.
De bevallingservaring kan veel vrouwen een vreemd gevoel geven, zij hebben tijd nodig om dit te verwerken. Sommigen voelen zich "ellendig", "breekbaar" en hebben "pijn door een knip". De vrouw kan zich afvragen of haar lichaam ooit nog zo kan herstellen dat zij weer seksueel plezier kan beleven. De manier waarop zij behandeld wordt, zal mee bepalen welke gevoelens zij over haar lichaam heeft. Wanneer een vrouw goed geïnformeerd werd en mee kon bepalen wat er gebeurde, dan houdt zij meestal een goed gevoel over haar lichaam.

Seks is niet het eerste waar de vrouw aan denkt na de geboorte van haar baby. Wanneer er nog bloedverlies is, de hechtingen nog pijnlijk aanvoelen, de baarmoeder terug samentrekt, de borsten aanvoelen als ballonnen die op springen staan en ze nog vermoeid is na de bevalling en door de zorg die de baby met zich meebrengt, denkt ze nog helemaal niet aan seks.
Er bestaat een mythe dat je de eerste 6 weken na de bevalling absoluut niet mag vrijen. Ik denk dat er hier beter geen periode wordt opgeplakt. Voor sommige koppels zal dit eerder dan zes weken zijn, terwijl het voor andere dit misschien heel wat langer duurt. Ingeknipt zijn of niet, speelt hier een belangrijke rol. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een vrouw al een ontspannen gevoel heeft over seks vooraleer de wonde volledig genezen is. Soms kan je als vrouw het gevoel hebben dat je nooit meer betrekkingen kunt hebben. Soms kan de eerste keer vrijen na je bevalling, wanneer je hechtingen hebt, pijnlijk zijn. Tederheid van de partner is hier op zijn plaats. En olie of een daarvoor bestemd middel kan zeker ook helpen. Over het algemeen mindert de pijn snel en herstelt de knip zeer goed.
Wanneer je pijn bij het vrijen blijft hebben, ook na een zestal maanden, en weinig positieve gevoelens ervaart, dan moet je dit niet zomaar aanvaarden. Dit is niet normaal. Angst voor pijn kan de oorzaak zijn dat de spieren gaan spannen om nog meer pijn te veroorzaken. Wanneer de pijn blijft duren, moet je terug contact nemen met de vroedvrouw, de huisarts of de gynaecoloog. Misschien is de knip niet goed hersteld of is er een ander probleem waar je over moet praten. Dit is een belangrijk probleem. Blijf daar niet alleen mee, bespreek dit met uw vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog.

Goed om te weten

 • Seks tijdens de zwangerschap is niet schadelijk, behalve in een aantal risicosituaties.
 • Tijdens de zwangerschap kan de behoefte aan seks bij zowel de man als de vrouw veranderen.
 • Pijn bij het vrijen kan wijzen op een schimmelinfectie, spierspanning van de bekkenbodemspieren of irritatie bij de ingang van de vagina.
 • Als er na de bevalling sprake is van een perineumwond, kan de vrouw het beste met geslachtsgemeenschap wachten tot deze dicht is.
 • Als een vrouw borstvoeding geeft, kan zij last hebben van vaginale droogheid.

Opnieuw zwanger worden?

Het geven van borstvoeding verkleint de kans op zwangerschap aanzienlijk. Dit noemt men de lactatie-amenorroemethode. Deze methode is voor 98% betrouwbaar als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • de baby krijgt geen flesvoeding of andere voedingen
 • de vrouw kolft geen melk af
 • er zit maximaal 6 uur tussen 2 voedingen
 • de baby is jonger dan 6 maanden
 • er is geen menstrueel bloedverlies
 • 2% van de vrouwen die de lactatie-amenorroemethode goed toepassen wordt toch zwanger.

Bij het maken van een keuze voor een anticonceptiemiddel spelen niet alleen medische overwegingen een rol. Houd ook rekening met zaken als levensstijl, persoonlijke voorkeur en gezinssituatie. Dit vergroot de kans dat uw cliënt het middel op de juiste manier gebruikt. Lees meer informatie over welk anticonceptiemiddel het best past.

Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu? Deze brochure helpt bij het maken van een bewuste en betrouwbare keuze van anticonceptie na de bevalling.

Al snel na de bevalling kun je weer zwanger worden als je seks hebt. Binnen enkele weken na de bevalling beginnen de meeste stellen weer met seks. Het is raadzaam om al tijdens je zwangerschap na te denken over betrouwbare, moderne vormen van anticonceptie.

Meer info over seks tijdens zwangerschap. Lees dan deze uitvoerige brochure.

Bronnen : 

Zwanger en vrijen. Brochure van Rutgers WPF (tekst en foto's)
http://www.9maand.be/zwanger/gezond/seksualit...

Mogelijke hulpverlening en tips

 

Vrijen tijdens de zwangerschap

Eerste drie maanden
In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan het zijn dat je minder zin hebt in seks. Dat heeft te maken met de hormonale veranderingen waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Sommige vrouwen hebben in deze periode juist meer zin in seks. Door een betere doorbloeding van de vagina kun je makkelijker opgewonden raken en kan het gevoel intenser zijn. Als er in deze periode een miskraam is ontstaan, komt dit nooit door gemeenschap of een orgasme.

Tweede trimester
Het tweede trimester van de zwangerschap is voor veel vrouwen een energieke periode. Vaak zijn de kwaaltjes van de eerste drie maanden verdwenen.
De vagina is in deze periode nog steeds meer doorbloed waardoor je makkelijker opgewonden wordt, meer voelt en makkelijker een orgasme kunt krijgen.

Laatste maanden
In de laatste maanden voor de bevalling kan je buik flink in de weg zitten. Bepaalde houdingen bij het vrijen kunnen dan niet meer prettig zijn.

Let op  : Je kunt beter geen gemeenschap of een orgasme hebben tijdens de zwangerschap als:

 • je bloedverlies hebt
 • als de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest
 • als de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia)
 • bij een dreigende vroeggeboorte

In deze gevallen geeft penetratie een risico op een infectie en kan een orgasme zorgen voor voortijdige weeën.

Een orgasme kan tijdens de zwangerschap sterker voelen en langer aanhouden. De bekkenbodemspieren trekken zich samen als je klaarkomt. Tijdens de zwangerschap, als je baarmoeder oefent in het samentrekken, kun je ook de spier van je baarmoeder voelen. Bij het bereiken van een orgasme kan de samentrekking van de spier van de baarmoeder wat langer aanhouden. Dat kan een onprettig gevoel geven, maar verdwijnt vanzelf weer. Aan het einde van de zwangerschap is het voor sommige vrouwen lastiger om een orgasme te krijgen.

Geen zin in seks?

Staat je hoofd niet naar seks, geef je partner dan aan waar je wel zin in hebt. Als vrijen altijd tot de daad leidt en je dat niet wilt, ga dan bij jezelf na waar je wel zin in hebt. Misschien heb je wel zin in tongzoenen of elkaar te strelen? Of elkaar op andere manieren seksueel te stimuleren? Het hoeft tenslotte niet altijd tot de daad te leiden.

Heb je geen zin in seks, zeg dan duidelijk tegen je partner waar je eventueel wel behoefte aan hebt. Kortom, kom met voorstellen in plaats van afwijzingen.

Problemen bij het vrijen

Pijn bij het vrijen
Als je pijn ervaart tijdens het vrijen, kan dat wijzen op een schimmelinfectie, spierspanning van de bekkenbodemspieren of irritatie bij de ingang van de vagina. Het is ook mogelijk dat het vrijen pijnlijk is omdat je minder gemakkelijk opgewonden raakt en je vagina dus minder vochtig is bij het vrijen. Pijn en seks horen niet samen te gaan. Verzin een manier van vrijen of van intimiteit die geen pijn oplevert en waar je samen van kunt genieten.

Schimmelinfectie
De zuurgraad in je vagina verandert tijdens de zwangerschap. Daardoor kun je eerder een schimmelinfectie krijgen. Heb je veel last van jeuk aan je schaamlippen, voelen ze opgezet en heb je last van dikkere afscheiding? Ga naar je huisarts voor een behandeling.

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap ben je gevoelig voor een blaasontsteking. Veel drinken kan helpen. Als het plassen pijnlijk is, kun je de urine door de huisarts laten onderzoeken. Je kunt een blaasontsteking krijgen van geslachtsgemeenschap. Goed uitplassen na het vrijen helpt, maar niet bij iedereen.
 
Infecties
Infecties als hepatitis B en HIV/aids kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van het kind. Op deze infecties word je getest in het begin van de zwangerschap, zodat er voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. Een acute herpesinfectie is gevaarlijk tijdens de bevalling.

Je partner
Ook bij je partner kan de behoefte aan seks en de beleving ervan door de zwangerschap veranderen. De één vindt het zwangere lichaam heel aantrekkelijk, de ander ziet het lichaam van zijn partner veranderen in een ’moederlijf’ waardoor zijn zin in seks kan verminderen. Sommige mannen zijn bang dat ze
het kind door de gemeenschap beschadigen. Die angst is niet nodig: de baby wordt goed beschermd door het vruchtwater en de baarmoedermond is goed afgesloten. Ook zonder veel seks kan de zwangerschap een periode van bijzondere intimiteit zijn tussen jou en je partner. Door het voelen van de bewegingen in de buik, het luisteren naar het hartje van de baby en het praten tegen de baby kan
je partner de zwangerschap mee beleven. Er zijn ook partners die zich afwenden van de zwangerschap en opgaan in hun werk. Soms vinden mannen het moeilijk om tijdens de zwangerschap hun rol te bepalen. Praat hier met elkaar over.
 

Vrijen na de bevalling

Je baby is geboren, een nieuwe periode breekt aan! De eerste tijd zul je weinig ruimte hebben voor seks en waarschijnlijk staat je hoofd er nog niet naar. Misschien heb je hechtingen of last van naweeën. Je lichaam is misschien wel veranderd, waardoor je je minder aantrekkelijk voelt. Waarschijnlijk moeten jullie allebei wennen aan de nieuwe situatie.
Zodra je er behoefte aan hebt, kun je je seksuele relatie weer oppakken.

Eerste keer
De eerste keer vrijen na de bevalling is voor jullie allebei spannend. Voelt het net zo als ervoor? Je zult merken dat je wat moeilijker opgewonden (vochtig) wordt, zeker gedurende de periode dat je borstvoeding geeft. Begin voorzichtig, neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik eventueel een glijmiddel.

LET OP!

•Geef de huid bij de ingang  van de vagina de tijd om goed te genezen.
•Heb alleen gemeenschap als je voldoende  opgewonden en vochtig bent.
•Je mag geen gemeenschap hebben  als je nog bloed verliest.
•Houd er rekening  mee dat de sensatie van het vrijen en klaarkomen veranderd kan zijn na de zwangerschap. Over het algemeen zul je op den duur toch weer hetzelfde kunnen voelen als ervoor.
•Gemeenschap kan de eerste tijd pijnlijk zijn. Als de pijnklachten  bij de geslachtsgemeenschap blijven bestaan, ga dan naar de huisarts of gynaecoloog.
•Ga ook naar  je huisarts als je pijn diep in je vagina voelt tijdens  het vrijen.
•De borstvoeding kan invloed hebben  op het vochtig worden  van de slijmvliezen van de vagina. Je kunt in dit geval proberen je opwinding te verhogen of een beetje glijmiddel of speeksel gebruiken. Ook de zin in seks kan door de borstvoeding minder zijn, maar dit herstelt zich weer.

Tips voor fijne seks na de bevalling

Misschien kun je niet direct vrijen zoals je deed vóór de zwangerschap. Toch zijn er veel mogelijkheden om te genieten van liefde, intimiteit en seks.

Maak tijd vrij
Dit klinkt als een open deur, maar het kan enorm helpen: maak tijd voor elkaar. Dat schiet er vaak bij in met al je zorgtaken en werk. Prik bijvoorbeeld een vaste
‘partneravond’, of plan een weekendje weg zonder kind. Zorg dat je een oppas hebt waar je vertrouwen in hebt.

Meer dan geslachtsgemeenschap
Je kunt ook heel fijn met elkaar vrijen zonder geslachtsgemeenschap. Gemeenschap kan zeker in het begin pijnlijk zijn. Wees creatief en ontdek andere manieren van intimiteit en seks. Elkaar masseren, zoenen en likken kan ook heel opwindend zijn. Of masturberen terwijl de ander toekijkt.
Bron :  Zwanger en vrijen. Rutgers WPF

Zit je nog ergens mee in verband met seks tijdens of na een zwangerschap. Zoek dan hulp bij een seksuologisch hulpverlener. Voor lichamelijke klachten kan je best ook je arts of gynaecoloog om advies vragen.

Wees niet beschaamd om vragen er over te stellen. Het is normaal dat je met veel vragen en onzekerheden zit na een zwangerschap en bevalling.

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites/documentatie/literatuur met meer info over de beschreven themathiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.Brochure zwanger en vrijen Rutgers WPF

Seksualiteit tijdens en na de zwangerschap: communicatie, de sleutel die de deur opent.Ilse Beaumont. Lees hier de integrale masterproef.

Zwanger en vrijen Brochure over seks tijdens de zwangerschap en na de bevalling. De brochure 'Zwanger en vrijen' vertelt hoe je seksleven in de verschillende stadia van je zwangerschap kan veranderen. Met tips voor makkelijke standjes en welke anticonceptie je het beste kunt gebruiken na de bevalling. (Rutgers WPF) Lees hier verder

http://www.9maand.be/beval/kraam/seksualiteit...

http://www.pampers.be/nl/is-seks-veilig

http://wij.nl/zwanger-info/artikel/seks-en-zw...

http://www.baby.be/nl/babyclub/forum/tijdens-...

http://www.babytjes.nl/seks_tijdens_zwangersc...

http://zwanger.jongegezinnen.nl/Mama-to-be/Se...

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangersc...

http://www.kindjeopkomst.nl/gezondheidzwanger...

http://www.mamaenzo.nl/zwanger/doen-of-laten/...

http://www.babybytes.nl/encyclopedie/V/Veilig...

Aanpak en begeleiding van zwangerschap, partus en postpartum van vrouwen die hun zwangerschap ontkennen. Patricia Van Waeyenber Klik hier om integraal te lezen.

Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu? Deze brochure helpt bij het maken van een bewuste en betrouwbare keuze van anticonceptie na de bevalling.
Al snel na de bevalling kun je weer zwanger worden als je seks hebt. Binnen enkele weken na de bevalling beginnen de meeste stellen weer met seks. Het is raadzaam om al tijdens je zwangerschap na te denken over betrouwbare, moderne vormen van anticonceptie. Lees hier de brochure(Rutgers WPF)

 

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.