Reboundrelatie

Wat

Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken. Kenmerkend voor de rebound relatie is dat je 'm heel snel na het uitgaan van je eerdere (belangrijke) relatie aangaat. De zoektocht naar liefde en de verdringing van je liefdesverdriet brengt je ertoe om je direct in de armen van een ander te storten.

Het is niet vreemd dat we een nieuwe relatie zoeken nadat we een pijnlijk uit elkaar gaan hebben meegemaakt. Vaak is die rebound relatie echter een vlucht om de emotionele pijn van de break-up niet te hoeven voelen. Het is een angst om alleen te zijn, een gevoel van verder te moeten met het leven, het inhalen van verloren tijd. Vaak denken we in die nieuwe partner iemand te vinden die alle slechte eigenschappen mist van degene met wie we hebben gebroken.

Het probleem is echter dat je door je tranen heen geen helder zicht op de situatie hebt. De kans is groot dat je hartzeer je ertoe brengt je aan een persoon te binden die je onder normale omstandigheden nooit zou hebben uitgekozen of waar je je in een andere situatie nooit toe aangetrokken zou voelen.

Een 'rebound' situatie is dus een soort 'lapmiddel' en de ervaring leert dat dit soort relaties vaak geen toekomst hebben. Het is een bekend fenomeen dat deze 'overbruggingsrelatie' uitgaat zodra het hartzeer uit de vorige relatie is verwerkt. Het probleem is dat je je 'rebound partner' hiermee heel wat pijn kunt bezorgen. Het is dan ook belangrijk om eerlijk tegenover jezelf en tegenover je rebound partner te zijn.

De passie en de lust van een nieuwe relatie verdoofd de pijn van de verbroken relatie tijdelijk maar de kans is groot dat je van de ene break-up naar de volgende gaat. Te snel een nieuwe relatie aangaan betekent dan ook meestal dat je uiteindelijk een hernieuwd pijnlijk uit elkaar gaat meemaken.

Emotionele pijn voelen is vreselijk. Of je jezelf nu schuldig voelt omdat je de relatie hebt verbroken of dat je zelf bent verlaten door een ander: het doet in beide gevallen pijn. Pijn is echter onderdeel van de menselijke psyche en weglopen van pijn is geen oplossing. Net zo min als synthetische drugs ons geestelijk gelukkig maken, zal een synthetische relatie de emotionele pijn van een break-up wegnemen.

Hoe weet je of je in een rebound relatie zit?

Er zijn een aantal omstandigheden die erop kunnen duiden dat je in een rebound relatie zit.

Het eerste criterium dat vaak genoemd wordt, is de tijd die verstreken is sinds je vorige (belangrijke) relatie is uitgegaan. Als er maar weinig tijd tussen de beide relaties zit, kan dat een teken aan de wand zijn. Sommige experts geven zelfs een vuistregel. Als er minder dan een maand voor elk jaar van je vorige relatie is verstreken, dan ben je waarschijnlijk aan het 'rebounden'. Dus als je een relatie van acht jaar achter de rug hebt en die gaat uit, dan zouden er ideaal gezien tenminste acht maanden moeten verlopen voordat je aan een volgende relatie begint. Dit is de tijd die je jezelf zou moeten gunnen om je hartzeer te verwerken. Typisch is dat je hoe dan ook met iemand wil uitgaan. Maakt niet uit wie, elke aandacht is goed. Aandacht, liefdevolle warmte en seks is belangrijker dan wie die ander is. Je hebt voortdurend stemmingswisselingen en voelt je vooral goed als je bij je nieuwe partner hebt maar niet als je alleen bent.

Een ander criterium dat je kan vertellen of je aan een 'opvulrelatie' bezig bent, is de tijd die je tijdens deze relatie besteedt aan overdenken over je vorige relatie. Ben je nog dagelijks bezig met je ex, vraag je je nog vaak af waarom het fout is gegaan, wat je had kunnen doen om het einde van jullie relatie te voorkomen? Typisch is :  je praat met je nieuwe partner nog veel over je ex. Soms fantaseer je over teruggaan naar je ex of om hem je nieuwe ‘lover’ te laten zien en zo duidelijk te maken dat je hem/haar niet mist. Je hebt nog foto’s van hem of haar in je huiskamer of slaapkamer.

Je voelt dat het je niet zou raken als deze relatie eindigt maar tegelijkertijd ga steeds verder in de relatie. Desondanks kijk je ook nog steeds naar andere mogelijke partners.

Je omgeving is verbaasd dat je al iemand hebt gevonden en vraagt zich af hoe je die ex zo snel hebt kunnen vergeten. Jij antwoord met een smoes als ‘ik was er klaar mee’.
Let tijdens de beoordeling van je huidige relatie op de reacties uit je omgeving. Natuurlijk hoef je je er niets van aan te trekken als de omgeving je nieuwe partner niet op prijs stelt, maar het kunnen ook alarmbellen zijn dat je echt iemand hebt gekozen die in het geheel niet bij je past.

Waarom wordt een rebound relatie begonnen?

  • Het gemis van de ex partner wordt weg gedrukt.
  • Je hebt het gevoel dat je toch gewild bent.
  • Een teken naar je ex toe dat je makkelijk zonder hem kan.
  • Je voelt je niet meer alleen, het is fijn om iemand te hebben.

 

Voor degene die uit een serieuze relatie komt, kan een rebound relatie best leuk zijn. Het verzacht de ergste pijn van het liefdesverdriet. Maar voor degene die de rebound is, is zo'n relatie veel minder leuk. Je denkt dat het serieus is, maar eigenlijk ben je er alleen om de ander te helpen met zijn of haar vorige relatie te verwerken. Hoe herken je een rebound relatie?

  • Degene met wie je een relatie begint, komt net uit een serieuze relatie. Vaak is de relatie nog maar een paar weken verbroken.
  • Je merkt dat de ander de relatie gelijk heel serieus neemt. In plaats van rustig iets opbouwen, wordt er bijvoorbeeld al aan samenwonen gedacht.
  • De ander heeft het nog best vaak over zijn of haar ex. Alles wat de ex doet of meemaakt is erg belangrijk.

 

Bronnen

http://www.trendystyle.net

http://tips-en-ervaringen.plazilla.com/rebound-relatie

http://www.leerwiki.nl/Wat_is_een_rebound_relatie

 

Mogelijke hulpverlening en tips

Wat kun je doen als je in een rebound relatie zit?

Vooral belangrijk is eerlijk zijn tegenover de nieuwe partner en tegenover jezelf. Dwing jezelf om te analyseren wat de reden voor je nieuwe relatie is. Is het om de ander te vergeten? Om de pijn te maskeren? Is het antwoord op deze vragen 'ja', wees dan ook eerlijk tegenover je partner. Wek geen verwachtingen die je uiteindelijk - als je weer tot je zinnen komt - niet waar kunt maken.

Zie de situatie onder ogen. Laat de pijn komen en neem je tijd om de beëindiging van je vorige relatie te verwerken. Hoe pijnlijk het proces ook is, je ontkomt er niet aan! Zit je inmiddels in een nieuwe relatie doe het dan rustig aan zodat je aan het verwerken van je emoties toekomt en je je ondertussen niet bindt (economisch of feitelijk door te gaan samenwonen of misschien wel door zwanger te raken) aan een persoon waarmee je eigenlijk geen toekomst ziet. Overigens hoeft de 'rebound partner' niet per definitie geen geschikte partner te zijn maar het is gewoonlijk niet verstandig om je hals over kop en met een vertroebelde blik in een nieuwe relatie te storten.

Natuurlijk is het vrij normaal dat een ieder zijn of haar eigen hart volgt, doch als je besluit om een rebound/troost relatie met iemand aan te gaan, hou er dan ook rekening mee dat je geen spoor van een gebroken hart bij de ander achterlaat. In die zin dat je niet alleen maar rekening met je eigen gevoelens houd, hou ook rekening met de gevoelens van je nieuwe partner. Hij of zij geeft misschien wel ontzettend veel om je. Het hoeft niet altijd bewust te gebeuren dat je alleen maar rekening met je eigen gevoel houd, soms kan dit ook onbewust gebeuren.

Mannen en of vrouwen die niet alleen kunnen zijn na een scheiding storten zich vaak in een rebound relatie. Vaak komt het voor dat bepaalde mannen en of vrouwen zich van de ene relatie in de andere storten. Vaak zijn ze er zich niet helemaal van bewust dat ze alleen maar van de ene rebound relatie in de andere rebound relatie terecht komen. Totdat iemand anders ze erop attent maakt dat ze alleen maar van de ene rebound relatie in de andere vallen.  Het nadeel van het vervallen van de ene rebound relatie in de ander kan zijn dat je uiteindelijk niet meer echt onvoorwaardelijk van iemand anders kunt houden.

Wat als jij de 'rebound partner' bent?

Zijn de drie criteria die we hierboven opsomden van toepassing op je nieuwe partner dan zou het kunnen dat je partner aan het 'rebounden' is. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Gun je partner de tijd om zijn of haar vorige relatie te verwerken en neem gas terug anders zou jij wel eens degene kunnen zijn die eindigt met een gebroken hart.

Wat als ik iemand tegenkom in de rebound?

Als je iemand tegenkomt die net op een pijnlijke wijze een relatie heeft verbroken dan wordt je al het ware door die ander gebruikt om zijn of haar pijn te vergeten. Pas daarvoor op want je loop een grote kans dat de relatie niks wordt en dat jij degene bent die er dan onder leidt. Zorg dat je niet iemand anders afleiding bent  of iemand anders onverwerkte problemen moet aanhoren zonder er iets voor terug te krijgen, maar zoek iemand die emotioneel klaar is voor een nieuwe relatie en die jou kan geven wat je zoekt. Kom je een rebounder tegen, hou dan liefst even afstand.  Meestal wordt een rebound relatie geen succes. De rollen zijn niet gelijkmatig verdeeld namelijk. Voor degene die net uit een verbroken relatie komt is een rebound relatie een stukje therapie. Het helpt om over de ex partner heen te komen en is het fijn om iemand te hebben. Maar voor degene die wordt gebruikt kan een rebound relatie pijnlijk zijn. Je stort je helemaal in een relatie, maar je wordt eigenlijk gebruikt door de ander. Uiteindelijk kom je er achter dat de liefde van jouw kant toch groter is.

Indien de knoop onontwarbaar wordt in een reboundsituatie kan je best een seksuologisch hulpverlener raadplegen.

Bronnen

http://www.trendystyle.net

http://tips-en-ervaringen.plazilla.com/rebound-relatie

http://www.leerwiki.nl/Wat_is_een_rebound_relatie

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

http://www.trendystyle.net

http://tips-en-ervaringen.plazilla.com/rebound-relatie

http://www.leerwiki.nl/Wat_is_een_rebound_relatie

http://www.duetrelatiebemiddeling.be

http://www.adversus.nl/relatie/rebound-relatie.html

http://www.nieuwsblad.be

http://marcelholtslag.nl/een-rebound-relatie/

http://www.hoekrijgik-mijnexterug.nl

http://www.wareliefdevinden.nl/

http://www.succesindeliefde.nl

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.