Onderken jaloerse gevoelens
De meeste goede relaties kunnen niet zonder een gezonde dosis jaloezie. Het kan je partner immers het gevoel geven dat je écht van hem houdt. Neigt één van beide partners naar ziekelijke jaloezie, dan is de ‘fun’ er meestal snel van af. Liefde wordt terreur, met een constant dreigend karakter. Toch is ook hier begrip op zijn plaats want jaloezie kan diepe wortels hebben en soms zijn deze moeilijk uit te roeien. Als je van jezelf weet en begrijpt dat je jaloers bent, dan is dit vaak een eerste stap in de goede richting om de relatiesituatie weer gezonder te maken.
Jaloers zijn, voelt heel naar. Jaloers zijn geeft je het gevoel dat je relatie op het spel staat. Je beseft dat je jouw partner kunt verliezen. Je vertrouwt hem niet helemaal. En is dat terecht of niet? Als je jaloerse gevoelens hebt, heb je het gevoel dat je er iets mee moet doen. Als je de Sherlock Holmes uithangt, geeft dat opluchting als je niets kan vinden. Een beetje jaloers zijn, is wel gezond, maar wat als je doorslaat?
Een van de eerste dingen die je kan doen, is de jaloersheid positief etiketteren. Je maakt hierbij gebruik van de haat-liefde ambivalentie die inherent is aan de jaloezie. Eigenlijk is jaloezie in feite toch een bewijs van grote liefde voor de partner ('Jij betekent zoveel voor mij dat ik bang ben je te verliezen'). Gedachten over jaloersheid als iets dat wijst op 'bezitterigheid' of 'neurotisch zijn' tasten het vaak reeds negatieve zelfbeeld van de jaloerse persoon nog verder aan. Door positieve heretikettering worden deze in gunstige zin omgebogen. Beide partners kunnen nu een andere visie krijgen op de betekenis van jaloezie die voorheen als negatief of zelfs destructief ervaren werd.
Natuurlijk is ziekelijke jaloezie niet de juiste uitlaatklep voor liefde, maar het besef dat ziekelijke jaloezie samenhangt met liefde kan het probleem voor beide partners wel wat ‘milder’ maken. Het kan de niet-jaloerse partner helpen om meer geduld en begrip op te brengen voor het jaloerse gedrag van zijn partner en de jaloerse persoon helpen iets positiever over zichzelf te denken (niet alleen meer: ik ben gek of slecht, maar bijvoorbeeld: ik ben gewoon heel bang)
Communicatie is essentieel
Het is goed om tot een betere communicatie te komen tussen het paar. De partner heeft immers vaak geleerd zeer selectieve informatie te geven aan de jaloerse patiënt, omdat deze toch voortdurend verkeerde interpretaties maakt. Deze strategie zal echter in vele gevallen de twijfels en preoccupaties verder versterken. Het bevorderen van openheid en eerlijkheid aan beide zijden kan deze cirkel doorbreken.
Een dergelijke aanpak kan als 'congruent' bestempeld worden. Soms kan je ook de jaloezie vanuit een paradoxale situatie bekijken. namelijk het symptoom bewust opnemen. Zo kan het een strategie zijn om het jaloerse gedrag op afgesproken tijdstippen te ontwikkelen. De eigenlijke bedoeling is dit gedrag te blokkeren, een proces te activeren dat leidt tot het afnemen ervan en uiteindelijk een attitudeverandering te bewerken bij de patiënt.
Soms kan medicatie ook helpen wanneer er sprake is van paranoïde jaloezie. Wanen van ontrouw worden soms behandeld met antipsychotica als medicatie. Medicatie is altijd ondersteunend. Spreek hier over met je arts of het kan helpen.
Enkele algemene tips
Aanvaard dat je soms jaloers bent.
Veel mensen schamen zich omdat ze jaloers zijn. Ze proberen het te verdringen of te ontkennen. Dat leidt meestal niet tot een verbetering. De jaloerse gevoelens verminderen pas als je jaloezie onder ogen durft te zien.
Accepteer normale jaloezie.
Een zekere mate van jaloezie is onvermijdelijk in de meeste liefdesrelaties. Liefde en jaloezie gaan nu eenmaal meestal samen.
Maak goede afspraken over wat kan en niet kan in je relatie.
Wat voor de één not done is, is dat niet per se voor de ander. Vind je het niet leuk dat je vriend(in) zijn/haar ex nog regelmatig ziet of met iemand anders danst op een feestje, zeg dat dan. Misschien heeft je vriend(in) helemaal niet door dat dit voor jou te ver gaat en heeft hij/zij helemaal geen bijbedoelingen. Duidelijke afspraken zijn heel belangrijk.
Onderdruk het gevoel.
Meestal is het gezond om je gevoelens te uiten, maar niet bij angstige jaloezie. Dat zou van jou en je relatie een wrak maken. Probeer je liever positief uit te drukken (zeg tegen jezelf “Ik wil me onbezorgd en zelfverzekerd voelen”, “Mijn vriend(in) ziet mij graag”) of zoek afleiding zodat je aan iets anders denkt.
STOP met piekeren
Kenmerkend voor ziekelijke jaloezie is het voortdurend piekeren over mogelijke ontrouw van de partner. Door gepieker fokt de ziekelijk jaloerse persoon zichzelf steeds meer op. Om het gepieker te stoppen kan de ziekelijk jaloerse persoon op zo’n moment, het liefste hardop, STOP! tegen zichzelf zeggen. STOP-zeggen is een hele effectieve manier om een vervelende gedachtestroom te stoppen. Het voorkomt een escalatie van jaloerse gevoelens en geeft de ziekelijk jaloerse persoon de gelegenheid om afstand te nemen tot de situatie en zich niet helemaal mee te laten slepen door wat zij voelt. Er komt weer ruimte voor relativerende gedachten zoals: waar maak ik me toch zo druk om? Waar ben ik toch mee bezig? Zo wil ik niet zijn. De ziekelijk jaloerse persoon kan dan het beste iets anders gaan doen, bijvoorbeeld afleiding zoeken.
Maak van een liefdesrelatie geen vechtrelatie.
Liefde kan je niet afdwingen. Begin dus niet met eisen (“Ik wil niet dat je alleen weggaat”), bevelen (“Kijk niet naar hem/haar”), dreigen (“Als je naar dat feestje gaat, verlaat ik je”) of vernederen (“Je bent te lelijk voor hem/haar”). Ook een kruisverhoor (“Waar was je, met wie, over wat hebben jullie gebabbeld?”) en emotionele chantage (“Als je me verlaat, doe ik mezelf iets aan”) werken averechts: je vriend(in) voelt zich onder druk gezet, waardoor je hem/haar enkel nog verder van je wegduwt.
Voorkom emotionele afhankelijkheid.
Beperk je sociale leven niet tot je liefdesrelatie. Daarmee maak je jezelf te afhankelijk van je vriend(in). Door sociale contacten ga je je zelfverzekerder voelen en zit je beter in je vel.
Verander je zelfbeeld
Opvoeding speelt een grote rol of iemand zijn latere leven jaloers zal zijn in een relatie. We leven in een prestatiegerichte samenleving en kinderen krijgen het idee aangepraat dat ze beter moeten doen en zijn dan de rest. Dan gaan ze dan later transformeren naar hun relatie. Ook een laag zelfbeeld kan leiden tot meer jaloerse gevoelens.
Verander negatieve naar positieve overtuigingen
Als ziekelijk jaloerse mensen de onredelijkheid van hun overtuigingen inzien – zowel rationeel als emotioneel – dan kunnen ze deze gaan veranderen in positievere overtuigingen, zoals: of andere mannen te vertrouwen zijn weet ik niet, maar mijn partner is wel te vertrouwen, of: ik ben de moeite waard, ook al kijkt mijn partner naar een ander. Het gaat als het ware om het adopteren van een nieuwe levensfilosofie. In plaats van zichzelf en anderen te wantrouwen en negatief te benaderen, moeten mensen leren dat op een neutralere en liefst positievere manier te doen.
Als jaloersheid je leven gaat beheersen wordt het ongezond en is het ook niet meer aangenaam voor je partner.
Wat bij echte ontrouw?
Wat kan men doen wanneer er werkelijk ontrouw geweest is? Als de partner die ontrouw was, zijn spijt betuigt en niet met de oorspronkelijk relatie wil breken en de partner die slachtoffer was ook niet onmiddellijk uit de relatie wil, moet er oplossing komen voor het overspel en aan de jaloerse gevoelens die er mee gepaard gingen. Sommige therapeuten bestempelen de ontrouw als een misdaad tegen het huwelijk en schrijven een straf voor. Deze kan er bijvoorbeeld in bestaan, de partner te verplichten alle mogelijke details over zijn of haar ontrouw te onthullen aan de jaloerse patiënt, die hierover alle vragen mag stellen die zij of hij maar wenst. In feite gaat het hier om een paradoxale opdracht en men hoopt dan ook dat de jaloerse patiënt dit snel opgeeft.
Te rap uit elkaar omwille van jaloezie?
Relatieproblemen waar jaloezie in het spel zijn, kunnen ook gezien worden als een unieke kans om diep op de relatie of op zichzelf in te gaan. Nogal wat koppels gaan te vlug uit elkaar. Onderzoek wijst uit dat koppels na twee jaar scheiden dikwijls spijt hebben. Ze vertellen dan dat als ze dezelfde energie hadden gestoken in het redden van de relatie als ze gestoken hebben in het opbouwen van een nieuwe levenssituatie, men de oorspronkelijke relatie misschien had kunnen redden. Maar die bereidheid moet dan natuurlijk wel van twee kanten komen.
Wat als je zelf jaloers bent?
Wanneer je zelf weet dat je erg jaloers bent, weet je hoe moeilijk het is om er iets aan te doen. Het beseffen is één, maar het onder controle houden van dit gevoel is nog iets anders, zeker als je vertrouwen in het verleden al eens geschonden is geweest. Wanneer je beseft dat je nogal jaloers bent, zou je als eerste reactie op die jaloezie jezelf moeten afvragen of je gevoel terecht is. Staat mijn partner nu écht te flirten of knoopt die gewoon een gesprek aan? Als tweede reactie moet je jezelf bedenken dat deze jaloezie jouw probleem is en niet het probleem van je partner. Geef dus gewoon toe aan je partner dat jij diegene bent die een probleem heeft en jaloers is. Hij/zij zal toch merken dat er iets aan de hand is. Bedenk ten derde dat jaloezie en liefde samen gaan. Heel wat mensen willen die jaloersheid helemaal weg. Dat kan, maar dan kan je beter geen relaties meer aanknopen.
Wat je zeker niet moet doen als je zelf erg jaloers bent.
Jaloers gedrag roept negatief gedrag op. “Als ik dan toch al last heb van deze verwijten, kan ik het net zo goed doen! Dan wil ik ook de lusten!” Je moet niet gedrag gaan stellen om als jaloerse partner de andere partner ook jaloers te maken door contact te zoeken met andere mannen of vrouwen. Dat wakkert het jaloeziespel nog meer aan. Je hebt dan op een bepaald ogenblik geen controle meer over de wederzijdse jaloerse gevoelens en dat leidt vaak tot een breuk.
Het enige wat bij het controleren van je partner gaat gebeuren is dat je van alles gaat veronderstellen. Controleren is uit den boze. Controleer niets. Geen mail, geen smsjes, geen telefoon, geen gps, geen Facebook, geen geschiedenis van bezochte websites op internet , niets. En dat is om jezelf te beschermen. Moet je toegeven aan jaloerse gevoelens? Eigenlijk niet! Je komt het namelijk toch wel te weten (ook als je niet gaat zoeken) en het roept negatief gedrag op als je geen gelijk hebt.
Het is ook niet stom, als je het niet door hebt gehad. Hoe kan je nou zoiets weten als het voor je verborgen wordt gehouden! Beschuldig jouw partner pas, als je het zeker weet! Bedenk waarom je zo onzeker bent over deze relatie! Geeft jouw partner daar echt aanleiding toe? Of ben je bang omdat het je al eens is overkomen?
Want je gaat altijd wel iets vinden dat voor jou verdacht genoeg is om je gevoelens van jaloezie te laten oplaaien. Het enige wat bij het controleren van je partner gaat gebeuren is dat je van alles gaat veronderstellen. Je partner zal dat zeker merken en die gaat daarop reageren. Daardoor ga jij dan weer alleen maar bevestiging krijgen over je twijfels.
Je partner heeft een eigen leven, los van jou. Helemaal versmelten en symbiotisch door het leven gaan, kan niet. Wraak nemen is het laatste wat je mag doen. Denken dat je door zelf te flirten je partner nu eens kan laten voelen hoe erg het is voor jou en hoe moeilijk het is om met jaloezie om te gaan, is helemaal fout en maakt het vaak nog erger.
Het is niet gemakkelijk om je jaloerse gevoelens opzij te zetten. Het zijn machtige, intense gevoelens die je op ieder moment kunnen overvallen. Een gebaar, een steelse blik van hem, een enkele ontmoeting of zelfs een sms'je kunnen het alles verterende vuur van de jaloezie al(weer) doen oplaaien.
Soms is de jaloezie gerechtvaardigd, maar soms (vaak) ook niet. Het is daarom goed om eens na te gaan waarom je eigenlijk jaloers bent. Vraag jezelf af of er echt iets aan de hand is. Flirt hij/zij met andere vrouwen/mannen? Gaat hij/zij misschien vreemd of heb je dat vermoeden? Is je relatie echt in gevaar? Is er een gerede kans dat hij/zij er 'met een ander' vandoor gaat? In deze gevallen is je jaloezie waarschijnlijk meer dan gerechtvaardigd. De jaloerse gevoelens zullen verdwijnen als de oorzaak wegvalt.
Een paar tips die nog kunnen helpen:
- Is het gedrag van je partner voor jou echt onacceptabel, leg hem/haar dan uit hoe je je voelt en vraag hem/haar dan of hij/zij dit niet meer wil doen. Kortom, vraag hem/haar om jou (en jouw gevoelens) te respecteren.
- Ligt het niet aan zijn/haar gedrag, maar blijf je jaloers, vraag hem/haar dan om zijn/haar medewerking. Zo kan het helpen als hij/zij je wat vaker geruststelt, je verzekert dat alles goed gaat, je wat vaker een complimentje maakt, je op moeilijke momenten vertelt dat hij/zij van je houdt.
- Bedenk op moeilijke momenten dat hij/zij van je houdt, dat hij/zij voor jou gekozen heeft. Leer om jezelf niet met andere mannen/vrouwen te vergelijken. Dat levert alleen maar onzekere gevoelens op en kan tot jaloezie leiden.
- Geloof in jezelf. Werk aan je eigenliefde, aan je eigendunk. Klam je niet als een drenkeling aan hem/haar vast, maar sta onafhankelijk en sterk op eigen benen - als een volwaardige partner -, naast hem/haar. Dit zal de jaloerse gevoelens verminderen, evenals je angst dat hij/zij je eens zal verlaten.
- Geef het toe: Veel jaloerse types schamen zich enorm voor het gevoel. Verdringen of ontkennen leidt echter niet tot een verbetering. Ervoor uitkomen dat je jaloers bent, helpt veel meer dan je in je eentje te zitten ergeren. Jaloezie kan immers ook een vorm zijn van bezitterigheid. In dat geval wil de jaloerse persoon eigenlijk zijn partner helemaal voor zichzelf hebben. Elk beetje vrijheid is dan gevaarlijk en eng.
- Jaloezie kan optreden uit angst om alleen te zijn. De jaloerse persoon is bang dat zijn partner hem of haar verlaat.
- Accepteer normale jaloezie: Een gezonde dosis jaloezie is normaal in de meeste liefdesrelaties. Liefde en jaloersheid gaan nu eenmaal samen.
- Liefdeshonger wordt actief liefhebben: Leg niet alle nadruk op het geliefd worden, maar heb zelf ook lief.
- Stop controleergedrag: Je hebt niet altijd directe controle over je jaloerse gevoelens, maar je kan wel steeds zelf beslissen wat je met het gevoel doet. Geef er niet aan toe, onderwerp je partner niet aan een spervuur van vragen, controleer zijn mobieltje niet, ook al lijkt het naar jou te lachen. Controle kan je partner immers erg bang maken en angst is geen goede bouwsteen voor een relatie.
- Ziekelijke jaloezie komt vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Een bescheiden zelfverzekerdheid daarentegen, leidt tot vermindering van jaloezie. Laat je eigenwaarde nooit afhangen van je partner en durf voor jezelf opkomen!
- Maak van een liefdesrelatie geen vechtrelatie. Ga niet strijden om de liefde van uw partner. Strategieën als 'Oog om oog en tand om tand' leveren in de liefde uitsluitend verliezers op. Een echtrelatie is geen vechtrelatie!
- Voorkom emotionele afhankelijkheid. Beperk uw sociale leven niet tot uw liefdesrelatie. Daarmee maakt u uzelf veel te afhankelijk van uw partner. Zorg voor voldoende andere sociale contacten en bezigheden.
- Kun je je jaloezie niet de baas worden en gaan ze je relatie overheersen, overweeg dan om professionele hulp in te roepen van een hulpverlener. Hij/zij zal je helpen onderscheid te maken tussen helpende en niet helpende gedachten.
Tips voor partners van jaloerse mannen of vrouwen
- Stel je partner niet op de proef door een spelletje te spelen en de ander echt aanleiding te geven om jaloers te zijn ook al is het als reactie of plagend bedoeld. Op deze manier verliezen beide partijen;
- Voel je niet schuldig omdat je partner jaloers is;
- Dramatiseer de jaloerse gevoelens niet, probeer te leven met de imperfecties van je partner. Indien de situatie in kwade zin evolueert, kunnen jullie samen misschien besluiten om in therapie te gaan en in het slechtste geval, een punt achter jullie relatie te zetten;
- Beantwoord niet alle vragen van je jaloerse partner. Doe je het wel, dan beloon je hem/haar voor het vervelende vraaggedrag. Bepaal zelf hoeveel antwoorden je wil geven. Worden de vragen onredelijk, stop dan;
- Probeer eerlijk te praten met je partner over jouw gevoelens en wat kan en niet kan;
- Wees assertief en zeg dat je partner misschien beter een goede en effectieve oplossing moet gaan zoeken voor het probleem;
- Wees ook redelijk en zweer niet elke vraag af. Niet elk verzoek van je vriend of vriendin is onredelijk.
De beste remedie tegen vreemdgaan is je partner veel positieve en liefdevolle aandacht geven. Dan is de kans vrij klein dat hij de behoefte heeft aan iemand anders. Dat werkt beter dan hem continue te controleren. Jaloezie kun je dus bestrijden met liefde. Als je veel liefde geeft, dan is het prettig om bij je te zijn. En hoe beter de band, hoe hoger de drempel om vreemd te gaan. Wees dus niet bang en geef heel veel liefde dan is jaloezie niet nodig.
Bronnen
Pathologische jaloezie als therapeutisch probleem. J. Megens. Tijdschrift voor Seksuologie, jrg 9/1985/3
Omgaan met ziekelijke Jaloezie (A tot Ggz reeks). Herziene druk 2010. Pieternel Dijkstra. Uitgeverij: Bohn, Stafleu & Van Loghum. ISBN: 9031383740
http://www.bio-energetica.eu
http://www.seniorennet.be
http://www.trendystyle.net
http://www.infotalia.com
http://www.telegraaf.nl
http://www.horenzienenpraten.be/
http://www.zij-kant.be/jaloersepoes-sensibiliseert-over-jaloezie-bij-koppels/