Orgasmestoornissen

Wat

Symptomen:
Wanneer je na voldoende seksuele opwinding niet tot een hoogtepunt komt spreekt men over orgasmestoornissen. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Sommigen ervaren wel een orgasme bij masturbatie maar niet bij contact met de partner. Anderen beleven een orgasme bij manuele aanraking van de genitalia door de partner maar niet bij coïtus. Hoewel dit probleem ook bij mannen voorkomt, zijn het meestal vrouwen die geen orgasme krijgen.
Dat een vrouw niet bij elke vrijpartij klaarkomt, is perfect normaal. Andere vrouwen kunnen dan weer meerdere orgasmes na elkaar krijgen. Er is dan ook een heel grote variëteit in vorm en intensiteit van orgasmes bij vrouwen. Net zoals er een grote verscheidenheid is in de stimulatie die nodig is om een vrouw tot haar hoogtepunt te brengen.  Soms weten vrouwen ook niet precies wat een orgasme dan wel moet voorstellen.  Het vrouwelijk orgasme kan best omschreven worden als een subjectieve genotservaring die samengaat met veranderingen in de vagina en het bekkenbodemgebied. Meer specifiek wordt de subjectieve ervaring door vrouwen vaak omschreven als het bereiken van het hoogtepunt of een gevoel van ontlading van een opgebouwde seksuele spanning, gevolgd door ontspanning. Fysiologisch wordt het vrouwelijk orgasme gekenmerkt door snelle, ritmische contracties van de baarmoeder en bekkenbodemspieren.

Oorzaken:
Er is weinig geweten over de mogelijke lichamelijke oorzaken van orgasmestoornissen bij vrouwen.  Men neemt aan dat zoals bij vele seksuele problemen hormonen en neurotransmittors die de cellen stimuleren een rol kunnen spelen. Er zijn vrouwen met een duidelijk tekort aan androgenen die problemen met het bekomen van een orgasme signaleren maar vrouwen zonder dit tekort kunnen ook orgasmeproblemen ervaren.  Andere lichamelijke factoren kunnen zijn: aantasting van het zenuwstelstel door bv een tumor, trauma of multipele sclerose; bepaalde geneesmiddelen zoals antidepressiva.
Meestal zijn de oorzaken van eerdere psychische aard.  Sommige vrouwen voelen wel de samentrekkingen van het orgasme, maar beleven het op zich niet.  Andere vrouwen geraken niet opgewonden door de partner, maar kunnen door masturbatie wel opgewonden geraken. Relatieproblemen, stress, verschil in seksuele beleving (partner komt bijvoorbeeld te snel klaar voordat de vrouw voldoende opgewonden is), seksuele houding, enz. kunnen allemaal oorzaak zijn. Bij orgasmestoornissen is er vaak niet één specifieke verklaring, maar spelen naargelang de situatie verschillende oorzaken een rol.

Bij vrouwen speelt soms ook een onderliggende negatieve attitude over seksualiteit een rol, die zijn wortels vindt in het gezin van herkomst.  Er zijn schuld- en schaamtegevoelens met betrekking tot het beleven van seksualiteit. Als seks vroeger werd voorgesteld als vies, schande, een noodzakelijk iets om kinderen te verwekken zonder dat je daar lust bij mag ervaren, kan het een verborgen rem betekenen om plezier te ervaren tijdens seks en zich te laten gaan.  Een andere belangrijke psychologische verklaring ligt soms in de vrees voor  controleverlies.  Een orgasme kunnen beleven betekent dat je je moet overgeven aan seksuele opwinding en de controle moet loslaten over wat er met je lichaam (en geest) gebeurt.

Voor het onderdeel orgasmestoornissen bij mannen verwijzen naar het thema erectiestoornissen/klaarkomen man.

Bron :

http://www.groepspraktijk-facet.be/nl/therapi...

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/art...

Mogelijke hulpverlening en tips

Een belangrijke stap is het bepaken van  wat je zelf fijn en  lekker vindt. Dit kan door jezelf  te verkennen en te betasten en dat mee te delen aan de partner. Masturbatie en vibrators kunnen ook helpen om te zoeken hoe men klaarkomt.  Vrouwen hebben vaak de neiging om tijdens het vrijen met heel wat andere dingen bezig te zijn, bewust of onbewust. In therapie kan uitgezocht worden wat je tegenhoudt om je volledig te laten gaan. Dat kan iets kleins zijn, maar soms ook iets heel fundamenteels zijn.

Het is wel belangrijk om te stellen dat een orgasme ervaren niet absoluut moet om fijne seks te hebben. Er zijn vrouwen die zelden of nooit een orgasme ervaren en toch heel erg genieten van seks, soms alleen al maar door te zien dat hun partner geniet en op die manier een emotionele band ontstaat. 

Ook mannen kunnen problemen ervaren met klaarkomen. Ook hier kan een lichamelijke oorzaak zijn maar soms ook zijn er psychische problemen. Meer daarover in het onderdeel erectiestoornissen.

Seksuele problemen ontstaan soms en verergeren in elk geval door bepaalde verkeerde communicatiepatronen in de relatie, bijvoorbeeld het onthouden van uitingen van bewondering en liefde :

  • ze weet toch dat ik van haar houd
  • jaja, je hebt je beste tijd wel gehad
  • jij hebt geen verstand van vrijen
  • je moet dat aanvoelen
  • niet als ik in dekeuken werk schat
  • niet als ik moe ben schat
  • je bent vandaag niet vriendelijk genoeg geweest
  • ik heb niet echt gevoeld dat je van me houd
  • ik ben alleen maar goed voor in bed
  • ik ben toch de baas van mijn eigen lichaam.

Een goede behandeling voor een orgasmestoornis bij vrouwen is cognitieve gedragstherapie samen met masturbatietraining.  In de cognitieve gedragstherapie krijgt u voorlichting, vooral over de clitoris en hoe u deze het best kunt stimuleren. Ook krijgt u oefeningen om meer vertrouwd te raken met uw lichaam (masturbatietraining). U kunt uw lichaam bijvoorbeeld op allerlei plaatsen strelen en zo uitproberen waar het kriebelt, waar het prettig voelt en waar het opwindend wordt. Ook kunt u een vibrator proberen. Veel vrouwen gebruiken een vibrator om makkelijker een orgasme te krijgen.

Naast masturbatietraining kunt u bij cognitieve gedragstherapie ook gesprekstherapie krijgen, alleen of samen met uw partner. Samen met uw partner kunt u de sensate-focustechniek leren. Daarmee leert u allebei wat de ander lekker vindt.

 

Video-info orgasme man

Video-info orgasme vrouw

 

Bron :

http://www.groepspraktijk-facet.be/nl/therapi...

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/art...

http://www.psycon.be/?Themata_%232:Orgasmesto...

http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=72624

 

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

Brochure orgasmestoornissen bij de vrouw Rutgers stichting. Lees hier verder

Behandeling orgasmestoornissen : artikel klik hier

http://www.groepspraktijk-facet.be/nl/therapi...

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/seksualit...

http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=72624

http://www.psycon.be/?Themata_%232:Orgasmesto...

http://www.medischwebboek.nl/orgasmestoorniss...

http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%...

http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/o...

 

Boeken
- 'Seksuele problemen bij het vrijen', door Maureen Luyens en Paul Smits (Garant, euro 18,40).
- 'Liever vrijen: gids voor een betere seksuele relatie', door Maureen Luyens (Lannoo, euro 17,95).- 'De gesloten vrouw, Over vaginisme' door Connie Van Gils en Willeke Bezemer (Ambo, euro 17,95).
- 'Ons seksboek', door Goedele Liekens (Standaard Uitgeverij, euro 19,95).

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.