Omgaan met & verwerking van SOA/HIV

Wat

SOA zijn Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Je kan ze dus oplopen door seksueel contact of door contact met het bloed van een besmet persoon. Volgens recent onderzoek lopen steeds meer jongeren een SOA op.

HIV

Hiv is een virus dat het afweersysteem aantast. Als dit virus het lichaam binnendringt, nestelt het zich in de CD4-cellen. Die spelen een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen ziektekiemen. Door tijdig te starten met hiv-remmers kan je nog een lang en kwaliteitsvol leven leiden, zonder ziekteverschijnselen.

Hiv-overdracht

Het hiv-virus wordt vooral overgedragen via seksuele contacten en gedeeld gebruik van injectienaalden. In de dagelijkse omgang met anderen is er geen risico op overdracht.

Medische opvolging

Met de juiste medische opvolging blijven je levenskwaliteit en -verwachting goed. Heb je hiv, dan ga je regelmatig op controle in het aidsreferentiecentrum. Je bloed wordt regelmatig onderzocht zodat de hiv-arts kan zien hoe het met je afweersysteem gesteld is.

Behandeling met hiv-remmers. Hiv-remmers genezen je niet van hiv, maar ze helpen je wel gezond te blijven en langer te leven.

Voor mensen met hiv kan het vormgeven van hun seksleven een uitdaging zijn. Dit onder andere vanwege het stigma dat op hiv rust en de angst een ander te infecteren. Mannen met hiv hebben ook meer kans op seksuele problemen, onder andere vanwege bijwerkingen van de hiv-medicatie.

Wat is aids?

 

Andere SOA

Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende SOA van de hele familie. Vooral bij jongeren komt deze vaak voor. Ongeveer 5% van alle jongeren zou besmet zijn. Vrouwen lijken vatbaarder voor deze SOA want ongeveer dubbel zoveel meisjes dan jongens lopen Chlamydia op.

Chlamydia blijft vaak onopgemerkt omdat er doorgaans geen specifieke klachten zijn. Wel is het mogelijk dat er een branderig gevoel ontstaat bij het plassen. Ook pijn bij het vrijen, een etterige afscheiding, tussentijds bloedverlies of buikpijn kunnen symptomen zijn. Toch zijn de gevolgen heel ernstig als Chlamydia niet met antibiotica behandeld wordt. Zo kunnen geslachtsorganen (zowel intern als extern) ontsteken en kunnen er ontstekingen in de buikholte ontstaan waardoor de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter wordt. Chlamydia leidt bovendien ook tot onvruchtbaarheid.

Syfilis
Klachten: zweertjes, haaruitval, huiduitslag en hoofdpijn
Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond en contact met de schaamstreek. Behandeling: Antibiotica
Wat als je je niet laat behandelen: Onvruchtbaarheid, onherstelbare schade aan verschillende organen, huiduitslag. Opgelet: Een condoom biedt bescherming, maar niet helemaal.

Gonorroe
Klachten: Geen of mogelijk branderig gevoel bij het plassen, groen-gelige afscheiding met onaangename geur en buikpijn.
Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond.
Behandeling: Antibiotica
Wat als je je niet laat behandelen: Ontsteking van de geslachtsdelen en buikholte, onvruchtbaarheid en meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
 

Hepatitis B
Klachten: Geen of mogelijk moeheid of vermoeidheid, misselijkheid en buikpijn. Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond.
Behandeling: Rusten en dieet waarbij je geen koffie of alcohol drinkt en weinig tot geen vetten eet. Wat als je je niet laat behandelen: Ontsteking van de lever tot onherstelbare leverschade.

Schaamluizen
Klachten: Jeuk.
Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond en contact met de schaamstreek en huidcontact. Behandeling: Met crème of lotion.
Wat als je je niet laat behandelen: Door het krabben kan de huid ontsteken.
Opgelet: Een besmetting kan in grote mate voorkomen worden door het gebruik van een condoom, maar nooit volledig.

Herpes Genitalis
Klachten: Pijn bij het plassen, pijnlijke blaasjes en jeuk.
Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond en huidcontact.
Behandeling: De symptomen kunnen worden behandeld, maar de ziekte is ongeneeslijk. Wat als je je niet laat behandelen: Blijvende opstoten, vooral als je vermoeid of ziek bent.
Opgelet: Een besmetting kan in grote mate voorkomen worden door het gebruik van een condoom, maar nooit volledig.

Genitale wratten
Klachten: Geen klachten of wratten en jeuk.
Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond en huidcontact.
Behandeling: Ongeneeslijk. De wratten kunnen wel verwijderd worden door ze weg te laten snijden, aanstippen of bevriezen.
Wat als je je niet laat behandelen: De wratten kunnen steeds terugkomen.
Opgelet: Een besmetting kan in grote mate voorkomen worden door het gebruik van een condoom, maar nooit volledig.

Schurft
Klachten: Jeuk en gangetjes op de huis tussen je vingers, op je ellebogen of polsen.  Overdracht: Contact tussen penis, aars, vagina en mond, huidcontact en via besmet bedlinnen. Behandeling: Medicatie.
Wat als je je niet laat behandelen: Je kan makkelijker besmet worden met andere SOA.
Opgelet: Een besmetting kan in grote mate voorkomen worden door het gebruik van een condoom, maar nooit volledig.

SOA-test

Als je risico hebt gelopen op een SOA, kan je je best laten testen. Dit kan bij je huisarts. Het onderzoek bestaat uit een gesprek over de risico’s die je hebt gelopen en over eventuele klachten. Daarnaast is er ook een lichamelijk onderzoek waarbij je arts je geslachtsorganen zal onderzoeken. Verder wordt er ook een urine- en bloedstaal afgenomen die in het laboratorium zullen worden onderzocht. Soms wordt er bij meisjes ook een uitstrijkje genomen. Je huisarts zal je contacteren wanneer hij je resultaten ontvangen heeft om deze met jou te bespreken. Sommige resultaten kan je snel hebben, andere kunnen op zich laten wachten.

Soms kan het ook noodzakelijk zijn later een herhalingstest uit te voeren, gezien sommige SOA een langere incubatietijd (de periode tussen besmetting en het moment waarop de ziekte ‘uitbreekt’ en dus aangetoond kan worden bij onderzoek of er symptomen opduiken) kennen. Opgelet: Ook tijdens de incubatietijd kan je anderen besmetten.

Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds (of jongeren via je ouders), trek je het volledige bedrag van de test terug. Natuurlijk betaal je nog het remgeld van je doktersbezoek.

Tips
Voorkomen is beter dan genezen. De enige manier om je echt te beschermen tegen SOA is een condoom gebruiken bij het vrijen. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat je dit juist doet.
•Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van het condoom.
•Haal het condoom voorzichtig uit de verpakking: let hierbij op dat je geen scherpe voorwerpen (schaar, mes, nagels, tanden…) gebruikt om de verpakking open te maken.
•Neem het topje van het condoom tussen duim en wijsvinger en zet het condoom op de stijve penis en rol volledig af.
•Na het vrijen hou je het condoom onderaan de penis tegen bij het terugtrekken uit de vagina.
•Gebruik iedere keer een nieuw condoom.

Wat doen?

Als je te horen krijgt dat je een SOA opgelopen hebt, verwittig dan je bedpartners. Mogelijk weten zij niet dat ze besmet zijn en kunnen ook zij zich laten testen. Zo voorkom je nieuwe besmettingen.

Hoe sneller je reageert, hoe beter je SOA kan behandelen. Ook voor SOA die niet geneesbaar zijn, werken de remmers of symptoombestrijdende medicatie beter als je er snel bij bent.

Een overzichtstabel  vind je hier

Professor Dokter Marleen Temmerman van UZGent en UGent waarschuwt voor een stijging van het aantal SOA en wijst op het feit dat de aandacht voor preventie in verband met SOA en HIV niet mag verslappen! Bekijk hier het filmpje.
 

Bronnen

http://www.levenmethiv.be/medische-informatie-over-hiv

http://www.jongenvanzin.be

 

Mogelijke hulpverlening en tips

HIV

Leven met hiv is niet altijd gemakkelijk. Op moeilijke momenten kan het deugd doen om er met iemand over te praten. Dat kan met iemand uit je omgeving zijn, maar ook met een lotgenoot of hulpverlener. Wil je erover praten met iemand die nog niet weet dat je hiv hebt? Dan kunnen een aantal tips je helpen.

Waarom?

Met anderen over hiv praten heeft verschillende voordelen. Hiv houdt je bij momenten bezig en dat kunnen delen met mensen die je vertrouwt is dikwijls een opluchting. Anderen kunnen je dan ook ondersteunen, je helpen relativeren of de zaken in perspectief te plaatsen.

Wanneer?

Als je er behoefte aan hebt en er zelf klaar voor bent. Veel mensen met hiv hebben behoefte om er met iemand over te praten na de diagnose, als ze met medicatie moeten starten, voor een disclosure of aan het begin van een nieuwe relatie.

Met wie?

Omgeving

Praat erover met iemand die je vertrouwt en waar je wat aan hebt. Iemand met een klare kijk. Lotgenoten kunnen uit ervaring spreken. Ze zitten dikwijls met gelijkaardige vragen en onzekerheden en krijgen met gelijkaardige situaties te maken. Je kan met lotgenoten in contact komen via Sensoa Positief en www.hivmix.com.

Seksuologische Hulpverleners

Deze hulpverleners zijn opgeleid voor vertrouwelijke gesprekken. Zij kunnen luisteren zonder te oordelen en zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Je kan bij de huisarts terecht voor een vertrouwelijk gesprek. Aan elk aidsreferentiecentrum (ARC) is er een sociaal verpleegkundige of maatschappelijk assistent verbonden bij wie je terecht kan met je vragen of onzekerheden. Zij kunnen je gericht doorverwijzen als dat nodig is. Ook bij Sensoa Positief kan je terecht voor een gesprek met een hulpverlener.

Hoe?

Moeilijk te zeggen. Toch vier tips.

Probeer voor jezelf uit te maken waarmee je het moeilijk hebt of waarover je onzeker bent.
Geef zo duidelijk mogelijk aan hoe je alles ervaart.
Bedenk vooraf wat je met het gesprek hoopt te bereiken.
Verwacht geen pasklare antwoorden van je gesprekspartner.

Gebruik altijd een condoom als je niet zeker bent dat je partner veilig is.

Bronnen

http://www.levenmethiv.be/praten-over-hiv-disclosure

Video

Wat is een SOA? SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. In deze animatie wordt uitgelegd wat een SOA of geslachtsziekte precies is. Hoe kun je besmet raken en wat zijn de meeste voorkomende SOA's? Welke symptomen kunnen voorkomen en hoe worden verschillende SOA's behandeld? Deze animatie geeft antwoord op al deze vragen.

 

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites/literatuurinfo/video met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie. Poster over aids en tattoos

 

Soa Aids Nederland heeft een website voor professionals waar u  meer informatie vindt op het gebied van soa en hiv.

Handboek Seksuele gezondheidszorg deel 1 Soa Lees hier het handboek

Handboek Seksuele gezondheidszorg, deel 2 Seksualiteit en reproductie (27/01/2012) Lees hier het handboek.

http://www.levenmethiv.be/hulp/seksuoloog-en-hiv

Een Q methodologische studie naar houdingen van hiv positieve jongeren tussen de 12 en 21 jaar over seksueel gedrag en veilig vrijen. Linda van der Knaap. Lees hier de integrale tekst.

Website met info rond testen op SOA/HIV  http://www.laatjetesten.be/

Omgaan met SOA voor begeleiders Lees hier verder

Diverse folders (bron SOA-AIDS.nl)

Soa, voorkomen testen en behandelen Lees hier verder

Soa, voorkomen testen en behandelen

Multidisiciplinaire richtlijn SOA Lees hier verder

Bacteriële Vaginose (Krt/NL) (gardnerella bacterie) Lees hier verder

Candida-infectie (Krt/NL)  Lees hier verder

Chlamydia-infectie (Krt/NL)  Lees hier verder

Genitale wratten (Krt/NL)  Lees hier verder

Gonorroe (Krt/NL)  Lees hier verder

Hepatitis B (Krt/NL) Lees hier verder

Herpes Genitalis (Bro/NL)  Lees hier verder

HIV en aids Lees hier verder

Schaamluis (Krt/NL) Lees hier verder

Schurft (scabies) Lees hier verder

Syfilis (brochure / NL)  Lees hier verder

Trichomonas (brochure / NL) Lees hier verder

Niet specifieke ontstekingen van de plasbuis Lees hier verder

Vaginale hygiëne algemeen Lees hier verder

 

 

 

 

 

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.