Erectiestoornissen/problemen klaarkomen man

Wat

Erectiestoornissen

Bij een erectiestoornis wordt de penis niet of moeilijk stijf. Of de penis wordt wel stijf, maar verslapt te snel. Sommige mannen met een erectiestoornis hebben ook minder zin in seks.  Bijna iedere man heeft in zijn leven wel een periode last van erectiestoornissen. Meestal gaan die problemen vanzelf weer over. Als mannen ouder worden zijn erectiestoornissen heel normaal.  Als de erectiestoornissen langer dan een paar maanden duren, dan kunt u onzeker worden. Misschien schaamt u zich. Ook kan uw partner geïrriteerd raken of ontstaan er misverstanden tijdens het vrijen.

In eerste instantie kunnen opwindingsproblemen te wijten zijn aan normale verouderingsverschijnselen. Wegens verminderde gevoeligheid en achteruitgang van het hart en vaatstelsel is er vaak meer stimulatie en geduld nodig om een erectie te bekomen en te behouden.

Faalangst

Bij jongere mannen kan de verslapping van de penis verklaard worden als een negatieve spiraal van faalangst waar ze in terecht gekomen zijn door eerdere situatiegebonden mislukkingen. De gedachte aan erectieverlies en de vrees om opnieuw te zullen falen doet de opwinding dalen en leidt opnieuw tot erectieproblemen.  Angstige, onzekere of vermijdende mannen hebben vermoedelijk meer kans om in een negatieve faalangst cirkel terecht te komen.

Andere problemen zoals een depressie of het gebruik van bepaalde medicatie (hypertensie, antidepressiva,... ) hebben eveneens een negatieve invloed op de opwinding. Dit werd reeds bij de libidoproblemen vermeld.

Naast de reeds vermelde oorzaken spelen psychologische, relationele en sociale factoren altijd in mindere of meerdere mate een rol. Hoe voel ik mij in mijn lichaam? In welke situatie leef ik? Hoe sta ik in de relatie? Hoe sta ik tegenover een eventuele zwangerschap? Hoe sta ik in het algemeen tegenover genieten en mezelf laten gaan? Welke betekenis heeft seks in onze relatie? ...

Leeftijd

Erectiestoornissen komen op elke leeftijd voor, maar oudere mannen hebben er vaker last van, met daaraan gekoppeld het teruglopen van een aantal functies, met name die van de bloedvaten. . De oorzaak van een erectiestoornis kan lichamelijk of psychisch zijn, of een combinatie van die twee.  Wanneer de man nog nachtelijke erecties ervaart (meestal in de morgenstond) is er wellicht minder sprake van een lichamelijk dan wel van een psychisch probleem. Zeker als een erectiestoornis al een paar keer is voorgekomen, ontstaat faalangst en zal ze de volgende keer opnieuw voorkomen.

Een erectiele disfunctie zoals een erectiestoornis officieel wordt benoemd is een multifactorieel probleem.  Erectiele disfunctie is een multifactoriële stoornis waarbij psychologische, lichamelijke, relationele en culturele aspecten een rol kunnen spelen, bij alle leeftijdscategorieën, etnische groepen en sociale klassen. Vaak spelen psychologische en somatische factoren tegelijkertijd een rol, soms zijn bepaalde factoren sterker aanwezig.  Bij jonge mannen staan psychologische oorzaken van erectiele disfunctie meestal op de voorgrond. Stress, depressie en angststoornissen kunnen aan de basis liggen van een erectieprobleem.  Psychologische factoren zoals faalangst spelen eveneens een rol ook bij mannen bij wie de erectiele disfunctie in eerste instantie wordt veroorzaakt door een lichamelijke stoornis zoals diabetes of een hartvaatziekte.  Ook bij relatieproblemen kunnen erectiestoornissen optreden. Men krijgt dan vaak  een vicieuze cirkel.

Indien de relatie met de partner niet goed is, kan dat ook op de erectie een negatieve invloed hebben. Sommige vrouwen hebben weinig seksueel verlangen of zelfs een afkeer van seks. Geslachtsbetrekkingen kunnen pijnlijk zijn bij sommige vrouwen (vaginisme). Men mag een erectiestoornis niet verwarren met een gebrek aan libido of een probleem bij het koppel.

Niet iedereen vindt het nodig om iets te doen aan een erectiestoornis. Er zijn ook mensen die andere manieren vinden om van elkaar te genieten. Maar als u er iets aan wilt doen, gaat u dan naar de huisarts of seksuologisch hulpverlener die advies kan geven om het probleem te helpen oplossen.

Welke factoren spelen een rol

Psychologische factoren : stress, overspannenheid, angststoornis, depressie, relatieproblemen, bepaalde ingrijpende levensgebeurtenissen ( problemen op werk, rouw, verdriet, enz.) Seksuologische factoren : faalangst,  beperkt erotisch repertoire, inadequate seksuele stimulatie,  ander seksueel probleem bij de patiënt en/of partner,  irreële verwachtingen,  traumatische (seksuele) ervaringen.

Somatische factoren : veroudering, hart- en vaatziekten, endocriene problemen zoals diabetes, hyper- of hypothyreoïdie, lokale afwijkingen zoals verkort frenulum,  ziekte van Peyronie, perianaal, penis- of bekkentrauma, mictieklachten, bestraling of operatie nav prostaatcarcinoom, neurologische problemen bij dwarslaesie, , multiple sclerose,  perifere neuropathie, chronisch longlijden (COPD), medicatie (antidepressiva,  antihypertensiva, antipsychotica,  hormonen,  prostaatmiddelen), leefstijlfactoren (roken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht zoals BMI hoger dan 25)

Voorbeelden van lichamelijke oorzaken van een erectiestoornis:

  • ongezonde leefstijl: roken, veel drinken of drugs gebruiken.
    Alcohol is in verband gebracht met vermindering van het mannelijk geslachtshormoon. Zware alcoholisten hebben soms last van vrouwelijke borstvorming en verkleining van de zaadballen. Echter, een enkel glas rode wijn wordt vaak beschouwd als goed voor de bloedvaten.Drugs hebben een negatieve invloed op de seksuele functie. Roken van cannabis, cocaine, opium of nicotine kan bepaalde mannen enigzins ontspannen en daardoor krijgen ze meer moed en lust, maar het uiteindelijke lichamelijke effect Urineverlies reclameis negatief. Hetzelfde geldt voor het slikken van amfetamine of XTC.

  • gebruik van medicijnen, zoals bètablokkers en antidepressiva;
    Een voorbeeld vormen de zogenaamde betablokkers. Zij worden vooral gegeven voor de behandeling van hoge bloeddruk en bepaalde hartproblemen (angina pectoris). Ook kunnen sommige medicijnen die door de psychiater worden voorgeschreven een negatieve invloed op de erectie hebben, waaronder verschillende anti-depressiva. Anti-depressiva kunnen het sexuele verlangen doen afnemen en ook het klaarkomen bemoeilijken.  Van de andere kant wordt ook wel beweerd dat anti-depressiva na een lange tijd inname, nuttig kunnen zijn voor het vroegtijdig klaarkomen.

  • hart- en vaatziekten;
    (Slag-)aderverkalking is een veel voorkomende oorzaak voor erectiestoornissen, waarbij de aanvoer naar de bloedvaten in de penis dichtslibt. Dit kan zowel de slagaders als de overige aders betreffen. Verandering in de doorbloeding van de penis kan er toe leiden dat de stijfheid van de penis afneemt en dat het langer duurt eer de erectie tot stand komt. Verder kan de ontstane erectie te kort aanhouden, waardoor er te weinig tijd is om een goede penetratie te realiseren. Bijna altijd is dit een situatie waarbij ook andere bloedvaten verkalkt zijn (atherosclerose). Naarmate men ouder wordt, wordt de kans groter op aderverkalking. Diabetes, hoge bloeddruk, teveel cholesterol en roken veroorzaken een geleidelijke vernauwing van de slagaders en een vermindering van de elasticiteit van de wand ervan: dat is arteriosclerose. Dat kan de oorzaak zijn van:  trombose (beroerte), hartaanval hartinfarct)

    Naar schatting lijdt ongeveer 10 tot 20% van de patiënten met een hart- en vaatziekte ook aan een ernstige vorm van erectiele disfunctie. Dit percentage neemt toe met de leeftijd. Bij mannen van meer dan 50 jaar vormt arteriosclerose een van de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen. Erectiestoornissen kunnen bij bepaalde hartvaatziekten voorkomen maar ze kunnen ook een alarmsignaal zijn. Als een man slechte erecties heeft, kan dat een voorloperteken zijn van een aandoening van de kransslagaders (angina pectoris, hartinfarct).

  • suikerziekte (diabetes mellitus);
    Suikerziekte (diabetes mellitus) is een vaak voorkomende oorzaak van erectieproblemen. Suikerziekte heeft een negatieve invloed op de werking van zenuwbanen en bloedvaten. Ongeveer 70% van alle mannen met diabetes krijgt ooit met erectiestoornissen te maken. Leeftijd en vaatafwijkingen spelen hierbij ook een rol. Hoe langer de diabetes bestaat, hoe groter de kans op erectieproblemen. Ook andere stofwisselingsziekten kunnen een rol spelen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte en schildklierafwijkingen.

  • multiple sclerose (MS), dwarslaesie;
    Ziekten van hersenen of zenuwbanen leiden ertoe dat prikkels niet meer kunnen worden doorgegeven. Een voorbeeld is multiple sclerose. Ook bij een ongeval waarbij het bekken gebroken is en de zenuwbanen beschadigd zijn, treedt vaak een erectiestoornis op. Eveneens geldt dat voor een operatie aan één van de bekkenorganen zoals de endeldarm of de prostaat, of wanneer deze organen bestraald zijn.

  • herseninfarct;
    Na een beroerte kunnen zich erectieproblemen voordoen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7 weken na de beroerte de erectie bij de meeste
    mannen weer terugkomt. Bij gezonde mannen komen ook erectieproblemen voor. De kans hierop wordt groter naarmate iemand ouder is.
    In de leeftijd tussen 41 en 50 jaar hebben 1 à 2 op de 10 mannen last van erectieproblemen. En 4 op de 10 mannen tussen de 71 en de 80 jaar oud
    kunnen hiermee te maken krijgen.  Lees hier meer over Intimiteit en seks na een beroerte.

  • overgewicht
    Overgewicht is een syndroom waarbij er sprake is van teveel vetweefsel in het lichaam. Overgewicht ontstaat als je lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is voor de de maximale energiebehoefte. De noodzakelijke hoeveelheid energie wordt namelijk uit de voedingstoffen gehaald en verbrand en het overschot slaat je lichaam op als reservevoorraad in de vorm van vet.

  • een operatie bij prostaatkanker;bestraling bij blaaskanker, prostaatkanker en zaadbalkanker;
    Zenuwen en bloedvaten die zorgen voor de erectie lopen vlak langs de prostaat. Bij een volledige prostaatverwijdering (radicale prostatectomie) is het vaak niet te voorkomen dat de zenuwen die voor de erectie zorgen beschadigd worden. Ook (uitwendige) bestraling en hormoontherapie kunnen de potentie negatief beïnvloeden. Bij een operatie aan de prostaat kunnen soms de zenuwen worden beschadigd die nodig zijn voor een erectie. Erectiele disfunctie is een veel voorkomend gevolg na een totale verwijdering van de prostaat.

  • een hormoonstoornis (verlaagd testosteron).
    Indien de mannelijke geslachtsklieren (teelballen) onvoldoende functioneren zijn er te geringe hoeveelheden geslachtshormonen (testosteron) beschikbaar. Dat kan diverse symptomen veroorzaken zoals erectiestoornissen. Dergelijk hypogonadisme neemt toe met de leeftijd. Het kan worden aangetoond door het bepalen van de concentratie van testosteron in het bloed.
    Schildklierstoornissen: sommige aandoeningen van de schildklier kunnen eveneens erectiestoornissen veroorzaken.

  • een lichamelijk defect : Bij de ziekte van Peyronie is er een misvorming van de penis die kromtrekt als hij stijf wordt. Door de pijn en de scheve vorm van de penis kunnen geslachtsbetrekkingen onmogelijk worden.

Ouderdom

Uiteraard speelt leeftijd de grootste rol. Uit onderzoek in de V.S. blijkt dat 30% van de mannen van 45 jaar erectiestoornissen hebben. Bij mannen van 60 jaar is dat al 40% en bij mannen van 70 jaar is dat bijna 50%. Er is dus totaal geen reden om er erg van te schrikken. Het komt heel vaak voor. 

Het ouder worden op zich is natuurlijk geen echte oorzaak. Er zijn voldoende voorbeelden in de geschiedenis van mannen die op hun 80ste nog een kind verwekten. Het is vaak een combinatie van ouder worden en het krijgen van een ziekte, bijvoorbeeld vaatverkalking of diabetes mellitus type 2.

Voorbeelden van psychische oorzaken van een erectiestoornis:

  • stress;
  • depressie;
  • rouw;
  • faalangst en een gevoel te moeten presteren;
  • negatieve gedachtes of gevoelens bij seks, negatieve seksuele ervaringen en relatieproblemen.

Opmerking : Is vroegtijdige zaadlozing ook een erectieprobleem. Lees hier meer daarover.

 

Ejaculatiestoornissen

De ejaculatie is een reflexboog. Ze bestaat  uit een emissiefase, waarin het sperma wordt opgeslagen in de pars prostatica  van de urethra, gevolgd door een expulsiefase. De ejaculatie,  die  wordt  geremd  door  serotonine,   hangt  nauw  samen   met  het  orgasme,  maar  de neurologische controle van beide fenomenen  verschilt.  De  ejacula­tie komt neurofysiologisch gezien overeen­ met een reflexboog.  Die omvat een opstijgende gevoelsbaan, effector­ centra in  de hersenen en het ruggen­ merg en een dalende motorische baan.  De reflex wordt in gang gezet door sti­mulering van de eikel.  De eikel  bevat veel receptoren die gevoelig  zijn voor mechanische contacten en vooral voor vibrerende  prikkels, de lichaampjes van Krause-Finger. Die laatste zijn te vergelijken met condensatoren die de prikkels accumuleren.  Deze prik­kels lopen  via de zenuwen in de penis via het ruggenmerg naar de hersenen.  
et orgasmecentrum ligt in  het limbische systeem, dat een rol speelt bij  het memoriseren van emoties en gevoelens.  In de cortex wordt de geni­tale zone vertegenwoordigd door een gebied gelegen in de scheiding tussen de hersenhemisferen. 

Dopamine stimuleert en  serotonine remt de emissie van sperma.  Op fysiologisch  vlak  moeten we een onderscheid maken tussen orgasme en ejaculatie. Het orgasme wordt geken merkt door een centrale ontlading van het orgasmecentrum   in het limbische systeem na  endo-urethrale   prikkeling. De ejaculatie  is toe te schrijven aan een perifere  ontlading onder invloed  van het ruggenmergcentra na mechanische stimulering van de eikel. Het orgasme­ gevoel  is als het ware de perceptie van ejaculatie  in de hersenen. Ejaculatie en orgasme  hangen samen, maar de neurologische  controle ver­schilt en dat heeft klinische gevolgen: sommige  patiënten  krijgen een orgas­me zonder ejaculatie, andere patiënten ejaculeren zonder orgasme. Een  orgasme zonder ejaculatie  komt voor bij patiënten die een radicale pros­tatectomie hebben ondergaan wegens prostaatkanker  of een cystoprostatec­tomie wegens  blaaskanker.  Een ejaculatie zonder orgasme wordt waargenomen bij sommige ruggenmerg­letsels, maar kan ook psychologische oorzaken hebben.

Vroegtijdige ejaculatie  is misschien wel een van de meest gevoelige maar tegelijkertijd ook meest 'geheime' problemen waar je als man mee te kampen kunt krijgen. En niet zelden is er een psychologische achtergrond voor aan te wijzen. Het is meteen ook gelijk het eerste waar je aan denkt als het woord 'ejaculatiestoornis' valt. Toch zijn er naast 'een excessieve snelheid in bed' ook andere ejaculatiestoornissen die een psychologische achtergrond (kunnen) hebben en die soms nog onderbelicht zijn. 

Er zijn ook mannen die niet tot ejaculatie komen of er te lang over doen naar hun zin. Ze hebben een goede erectie, komen tot gemeenschap, maar hun orgasme blijft uit. Een ander probleem is dat de ejaculatie wel komt maar dat de man er niet (meer) de sterke sensaties bij heeft die hij verwachtte. Bepaalde geneesmiddelen, waaronder enkele anti-depressiva, kunnen ook van invloed zijn ejaculatie. 

Bij een psychologisch probleem kun je twee lagen onderscheiden. Je kunt nagaan wat een man gedragsmatig met zijn gevoel doet in het proces van seksuele opwinding naar orgasme. Het kan voor komen dat hij zijn gevoel afweert of onder controle houdt, waardoor de reflex van het orgasme door verminderde prikkeling niet optreed. De behandeling zal er dus op gericht zijn om die spanning te verminderen door met kleine stappen het gewone proces van seks door te gaan (met hun partner) en daarbij de situatie zo in te richten dat ze meer ontspannen kunnen blijven en kunnen leren om hun ejaculatie uit te stellen, doordat ze eerder de signalen voelen die de voorlopers van het orgasme zijn. Als het om diepere gevoelens gaat die het probleem in stand houden dan zal een behandeling zich daar op moeten richten. Je kunt denken aan een relatieprobleem tussen de partners.

Soorten ejaculatiestoornissen

Er zijn verschillende soorten van de ejaculatiestoornissen, waaronder:

1. anejacula­tie, gekenmerkt door het uitblijven van de ejaculatie terwijl het wel mogelijk  is genot te ervaren; 
2. retrograde ejacu­latie; ejaculaat wordt in de urineblaas uitgescheiden
3. vertraagde ejaculatie, die nor­maal verloopt maar pas 30 tot 40 minuten na de penetratie plaatsvindt
4.anorgasmie, gekenmerkt door het uitblijven  van een orgasme terwijl het wel mogelijk is te ejacule­ren.
5.ejaculatio praecox ; gekenmerkt door te vroeg klaar te komen Zie hiervoor ook bij vroegtijdig klaarkomen.

In sommige gevallen kan een geremde ejaculatie voorbarig zijn veroorzaakt door een gebrek aan aantrekkingskracht voor een partner,  traumatische gebeurtenissen uit het verleden en psychologische factoren, met inbegrip van een streng religieuze achtergrond. Premature ejaculatie, de meest voorkomende vorm van seksuele disfunctie bij mannen, is vaak te wijten aan nervositeit over hoe goed hij zal presteren tijdens de seks.

Oorzaken

Ouderdom : Naarmate een man ouder wordt, gaat ejaculeren moeilijker. Daarom kan het voor bejaarden tamelijk moeilijk zijn om een hoge ejaculatiefrequentie aan te  houden. Bovendien zijn senioren vaak minder gevoelig voor erotische stimulatie en bereiken ze minder snel het point of na return voor de ejacu­ latiereflex. Dat kan een voordeel zijn : een oudere man kan zijn opwinding beter beheersen, maar kan op lange termijn ook leiden tot anejaculatie: door  controle  te  willen behouden, kan het uiteindelijk onmogelijk wor­den zich te laten gaan.

Overdaad schaadt : buitensporig veel seks hebben  of overdreven vaak masturberen, kan er­ toe leiden dat het moeilijk wordt het punt te  bereiken waarop de ejacula­tiereflex optreedt. Seksverslaving tast het vermogen tot seksuele opwinding aan: het lichaam wordt gewoon aan plezier.   Er is een erectie, maar die is niet voldoende om tot  een orgasme te komen.

Kinderwens van de partner : Bij  een  man die de kinderwens van zijn partner  niet deelt, kan anejacu latie optreden om bevruchting te vermijden. Hij wil geen vader worden of voelt er zich niet klaar voor. Dit ver­ loopt vaak onbewust.

Perfectionisme : Een  nieuwe relatie zorgt vaak voor stress: de man wil koste wat het kost dat deze relatie beter verloopt dan vorige. Die stress  kan verlammend werken: de man kan zich niet laten gaan. Controle is altijd aanwezig en de geest wint het van het gevoel.

Uitputting : Vermoeidheid, stress en overspanning kunnen het energiepeil zodanig doen dalen  dat  de ejaculatiereflex  niet meer bereikt kan worden. Geen seks hebben als de vermoeidheid van de dag weegt, kan in dat geval bijzonder doeltreffend blijken.

Dodelijke verveling :Anejaculatie of vertraagde ejaculatie zijn soms het gevolg van seksuele monotonie die een toestand van verminderde opwinding veroorzaakt. Ook hier is de eerste fase van de sek­suele respons, een erectie, aanwezig, maar er volgt geen ejaculatie.

Geen belangstelling :Sommige mannen hebben maar wei­nig of geen  belangstelling in  seks. Net zoals in  de voorgaande situatie kan een fysiologische erectie optre­den, maar die blijft zonder gevolg.

Down : Voor iemand die algemeen niet goed in  zijn vel zit, is  seksualiteit geen prioriteit. Als  een  man zich slecht voelt, kan hij geen aansluiting vinden bij zijn fysieke gevoelens.

Invloed van de opvoeding : Door afkeurende woorden of signalen van het gezin of de omgeving kan de man ejaculatie als iets verlagends of onterends gaan beschouwen.

Moeten presteren :Na een aantal keer niet tot ejaculatie te  komen, ontstaat  er een vicieuze cirkel die gepaard gaat met prestatie­ angst: vertraagde ejaculatie of aneja­culatie wordt een obsessie.

Oriëntatieproblemen : Sommige mannen  hebben ejaculatiestoornissen tijdens seks met vrouwen omdat ze hun homoseksualiteit niet willen aanvaarden.

Schuldige fantasieën : Geheime fantasieën wekken soms schuldgevoel op,  staan opwinding in de weg en verhinderen ejaculatie. Nochtans is  het niet per se abnor­maal om af en toe fantasieën te heb­ ben, ook al komen sommige gevaarlijk dicht bij de illegaliteit als ze in de praktijk zouden worden omgezet.  Als een man fantaseert dat hij vrouwenkleren aantrekt, meedoet aan sado­ masochistische spelletjes of contact heeft met (heel) jonge meisjes, bete­kent dat nog niet dat hij pervers  is.

Te sterke focus op de partner :Een  partner die er niet helemaal bij is tijdens seks kan ejaculatie belem­meren.  Als de man te veel aandacht heeft voor de andere, kan hij het point of no return niet bereiken.   Hij moet zich dus 'egocentreren'.

Trauma :Seksueel misbruik,  ontrouw, relatie­ breuk, overlijden kunnen het goede verloop en de goede afloop van seks verhinderen.

Porno : Door overmatig bekijken  van porno­grafisch materiaal ontstaat  er soms een vertekend  beeld van seksuele fan­tasieën en seksualiteit in  het echte leven. Opwinding  en  ejaculatie zijn slechts mogelijk door naar extreem op­ windende seksscènes te kijken, waarbij gewone seks maar heel saai lijkt.

Bronnen :

http://www.erectiestoornis.nl/
http://nl.medipedia.be/erectiele-disfunctie
http://www.kennisring.nl/
http://www.adversus.nl/
Tijdschrift Andrologic. Vol 9 Nr6 2013

Mogelijke hulpverlening en tips

Erectieproblemen

Psychotherapeutische behandeling

Een psychotherapeutische behandeling van een seksueel probleem wordt niet gezien als een genezing van een ziekte maar als een leerproces. In eerste instantie wordt het seksueel probleem in een relationele context geplaatst. De partner wordt (indien aanwezig) betrokken in de therapie en van beide wordt verwacht dat zij deelnemen aan het oefenprogramma waarin zij nieuwe seksuele gedragingen kunnen aanleren. De partners krijgen 'huiswerk' mee naar huis om in een veilige privé-sfeer uit te voeren. Tijdens de therapiesessie worden de oefeningen en de beleving van de partners besproken. Stapsgewijs wordt psychologisch geanalyseerd waar de blokkade of remming optreedt. Aan de hand van de oefeningen wordt er besproken wat er precies gebeurt op seksueel vlak. Wat deed zij? Wat deed hij toen? Wat voelde en dacht zij? Wat gebeurde er? Op grond hiervan worden suggesties voor verandering van aanpak gegeven. De oefening variëren van gemakkelijk tot complex (gezien hun probleem).
Bij de behandeling van erectieproblemen wordt tijdelijk coïtusverbod voorgeschreven om de prestatiedruk even weg te nemen. Doordat er geen erectie moet (mag) zijn, kan het paar zich richten op gewaarwordingen van het moment. Algemene verkenningsoefeningen worden afgewisseld met specifieke opdrachten.

De  hulpverlener probeert hen aan te leren om elkaar, op een voor hen aangename wijze, te laten blijken wat aangenaam en minder aangenaam is.
Er wordt veel aandacht besteed aan storende gedachten, bijvoorbeeld over seksueel falen, die de opwinding afremmen. Deze worden opgespoord en er wordt samen gezocht naar tegenargumenten uit hun eigen ervaring. Via psycho-educatie wordt bepaalde informatie gegeven en bepaalde mythen ontkracht zoals besproken bij de behandeling van libidoproblemen. Het relationeel samenspel komt aan bod. Het herstel van een seksuele relatie hangt vaak samen met het herstel van intimiteit en het persoonlijk kunnen en mogen genieten van seksuele aanrakingen.

In elke psychotherapeutische begeleiding wordt er los van het specifieke probleem ingegaan op de eigen uitgangspunten. Welke norm hanteren zij t.o.v. frequentie, moment, plaats van seks? Wat is de rol van coïtus en masturbatie? Mogen zij zich laten gaan? Hoort het om opwinding te voelen en te uiten? Hoe staan zij t.o.v. naaktheid, seksuele fantasieën, actief versus passief reageren. Tal van gedachten tegenover de partner spelen ook een cruciale rol. Wat vinden ze seksueel aantrekkelijk en wat ervaren zij als seksuele afknappers?
Daarnaast kunnen de motieven om over te gaan tot vrijen bevraagd worden. Denken zij enkel aan het romantische motief van 'vrijen uit liefde? Of is er plaats voor een brede waaier van motieven: vrijen om de partner een plezier te doen. Vrijen om zwanger te worden. Vrijen om een ruzie goed te maken. Zin in klaarkomen. Vrijen uit angst om de partner te verliezen. Seks om de seks. Seks uit medelijden. Vrijen uit nieuwsgierigheid. Vrijen vanuit verlangen naar iemand anders. Vrijen omdat het zo hoort. Vrijen om iets te krijgen. Deze thema's komen op het geschikte moment in de therapie ter sprake.

Wanneer een psychische oorzaak van de erectiestoornis vermoed wordt kan gesprekstherapie worden voorgesteld. Verschillende invalshoeken zijn hierbij mogelijk zoals sekstherapie, psychotherapie of counseling.   De kans van slagen van een psychologische behandeling is het grootst wanneer de erectiestoornis door psychische factoren bepaald is, de patiënt ook bereid is tot een dergelijke behandeling en de patiënt een vaste partner heeft die aan de behandeling deelneemt. De behandelaar moet wel een seksuologisch geschoolde therapeut zijn. Let op : een seksuologisch hulpverlener die geen arts is, kan geen geneesmiddelen voorschrijven.  Erg belangrijk is wel dat men moet leren aanvaarden dat seksueel genot ook kan ervaren worden via strelen, liefkozen, aanrakingen, zonder dat er een erectie met klaarkomen moet zijn. Heel erg belangrijk is ook de partner te betrekken in de hulp bij erectieproblemen.

Uit onderzoek blijkt dat partners zich soms onaantrekkelijk, afgewezen en zelfs schuldig voelen. Daarom wordt een erectieprobleem ook vaak een relatieprobleem genoemd.

Dus als de arts je een behandeling voor een erectiestoornis voorschrijft, dan kan dit voor jullie beiden een nieuw hoofdstuk in jullie seksleven betekenen. En dit vereist uiteraard een beetje geduld en een beetje oefening.

Bij alle seksuele problemen is het belangrijk dat je met je partner praat en open bent over je gevoelens (je partner is waarschijnlijk net zo nerveus als jij). We begrijpen dat dit voor sommige mannen moeilijk is. Het kan even duren voordat je opnieuw een intieme relatie hebt opgebouwd, vooral als je lang geen aandacht hebt besteed aan deze kant van je relatie. Maar dit is wel essentieel voor het succes van je behandeling, ongeacht het soort behandeling.

Als je de partner bent van een man met erectieproblemen en je weet niet wat je moet doen, dan is 'praten' het belangrijkste woord dat je moet onthouden. Het is belangrijk dat je met elkaar praat, want goede communicatie in je relatie vormt een essentieel onderdeel van de oplossing van het probleem. Maar het is nog belangrijker dat je je partner aanmoedigt om met een arts of seksuologisch hulpverlener te praten.

Dit is de enige manier om erachter te komen wat de oorzaak van het probleem is en wat de juiste behandeling is. Omdat jullie allebei last hebben van de erectieproblemen, kan het helpen om samen naar de hulpverlener te gaan, zodat jullie het probleem als stel kunnen bespreken. Bovendien kun je dan ook je eigen zorgen, verwachtingen en vragen met de arts bespreken. Onderschat niet hoe belangrijk het is dat je bij alle fasen van de behandeling van de erectieproblemen bent betrokken.

Jouw steun is belangrijk om je partner te helpen zich aan zijn behandeling te houden. Als je hem blijft steunen, is de kans groter dat hij de behandeling volhoudt en hij zijn enthousiasme niet verliest.

Een erectiestoornis kan de relatie onder druk zetten. Het kan even duren voordat je dit hebt overwonnen. Als jullie al een tijdje geen seks meer hebben gehad, zul je eraan moeten werken om het vertrouwen en het liefdevolle gevoel van vroeger terug te krijgen. Misschien hebben jullie ruzies gehad die je normaal gesproken nooit hebt.  Als jij en je partner aan therapie beginnen, moeten jullie elkaar beloven vastberaden te zijn.

Levensstijl aanpassen

Eén manier om je erectieproblemen te verminderen is door het aanpassen van je levensstijl. Voor sommige mannen kan het aannemen van een gezondere levensstijl al genoeg zijn om een einde te maken aan de erectieproblemen. Denk hierbij aan stoppen met roken, meer bewegen en het verminderen van stressfactoren. En voor diegenen die een intensievere behandeling nodig hebben kan het aannemen van een gezondere levensstijl bijdragen aan een beter eindresultaat van de betreffende behandeling.

Stoppen met roken : Stoppen met roken kan erg moeilijk zijn en er is niet echt een beste manier voor. Verschillende manieren om van het roken af te komen zijn.

Regelmatig bewegen :Regelmatig bewegen kan je gezondheid op veel manieren verbeteren, het heeft dus niet alleen een positieve invloed op je erectieproblemen :versterken van de hartspier, het zuurstoftransport in je bloed beïnvloeden,het geeft je meer energie, het verlaagt de bloeddruk,het werkt stressverlagend en heeft verder een positieve invloed op spanningen, angst en depressie, het verbetert je zelfbeeld en zelfvertrouwen, het verbetert de nachtrust. Je zal er fit en gezonder uitzien.

Stress verminderen. Stress komt bij iedereen voor. Het lichaam is ontworpen om stress te voelen en hier op te reageren. Het is bedoeld om je alert en klaar voor gevaar te houden. Maar het is niet altijd mogelijk om gebeurtenissen die stress veroorzaken te vermijden of te veranderen. Als gevolg daarvan kun je je voelen alsof je vastzit en het niet meer kan verdragen. Als stress aanhoudt gaat je lichaam minder goed functioneren, neemt je weerstand af en kun je allerlei klachten krijgen. De oplossing voor het kunnen omgaan met stress is de factoren die de stress veroorzaken opsporen en deze vervolgens te elimineren of te verminderen. Verder kun je leren om met stress zelf om te gaan en het effect hiervan te verminderen.

Lichaamsgerichte behandelingen

(let op : je kan daar wel voor op advies bij een seksuologisch hulpverlener, maar deze mag u deze medicijnen/producten in principe niet bezorgen, enkel een arts kan dit doen)

Medicatie bij erectieproblemen?

Mannen met erectieproblemen krijgen meestal van hun huisarts medicatie voorgeschreven. Tachtig procent van de mannen zou zich (tijdelijk) geholpen voelen. De werking begint na een half uur tot een uur na inname en duurt 4 à 6 uur. Overige medische behandelingen die toegepast worden zijn de vacuümpomptherapie, de intraveneuze zelfinjectietherapie en eventueel chirurgie of erectieprothese. Alvorens echter met geneesmiddelen of een andere behandeling te beginnen, is het verstandig eerst uitvoerig met uw (huis)arts en uw partner en mogelijks een hulpverlener over de problemen te praten.

Pillen

Remmers van PDE-5. In de caverneuze zwellichamen heeft het enzym fosfodiësterase 5 (PDE-5) als functie de erectie te doen verzwakken. Er bestaan geneesmiddelen die de werking van dat enzym PDE-5 remmen zodat de erectie langer aanhoudt met een betere kwaliteit.
Drie geneesmiddelen zijn het meest bekend :  sildenafil (Viagra) ; taldalafil (Cialis) ; vardenafil (Levitra). Recentelijk is er een goedkoper alternatief bijgekomen nl. Vivanza (Vardenafil).  Elk van die middelen is doeltreffend bij erectiestoornissen. Ze hebben echter verschillende kenmerken wat betreft snelheid en duurtijd van werking. Let op : bij al deze geneesmiddelen is nog steeds voldoende seksuele prikkeling nodig.  Meestal moet men het innemen tussen ongeveer 25 en 60  minuten voor de daad wat voor sommigen een extra barrière kan betekenen.  Bij oudere patiënten en patiënten met hartproblemen moet men zeer goed opletten en altijd in overleg met de arts beslissen of het innemen verantwoord is.

Deze pillen zijn voor jonge mannen vaak een goede oplossing. Bij oudere mannen werkt het soms wat minder of helemaal niet. Er zijn ook soms medische belemmeringen zoals hartproblemen, zwakke gezondheid, enz. maw er zijn heel wat risico's aan verbonden en met moet oordelen of het hebben van stevige erecties het risico op lichamelijke problemen waard is of dat men andere methodes zoekt.

 Voordelen :
• Het makkelijk en discreet  kunnen innemen.
• De lange houdbaarheid van de erectie

Nadelen :
• Duur in gebruik.
• Soms wat duizelingen voor/tijdens en/of na de seks.
• Niet altijd goed werkend.
• Kan problemen geven in combinatie met andere medicijnen en/of aandoeningen.
• Men moet de pil ca. één uur van tevoren innemen (dus goed plannen met je partner).
• Er moet een sensuele ambiance (geilheid) aanwezig zijn daar het anders niet werkt.
• Interventie van uw huisarts is noodzakelijk voor het verkrijgen van deze pillen.

Deze pillen  kunt u verkrijgen bij uw apotheker op doktersvoorschrift. De pillen zijn er soms in verschillende doseringen. Sommige mannen (ook oudere) hebben reeds een goede werking met een pil met kleine inhoud. U kunt dan ook het beste de eerste keer gaan beginnen met een halve pil of met een pil met minder inhoud. Dit scheelt trouwens ook in de kosten.

Meer info over deze pillen

 

De krant HBvL (14/11/2014) publiceerde een bijdrage waaruit bleek dat steeds meer Belgen Viagra gebruiken of de generische variant ervan. Er werden massaal veel pillen tegen erectiestoornissen verkocht.  Belangrijkste oorzaak is de daling van de prijs van de medicatie, nadat het patent van Pfizer op Viagra is vervallen.  Tot nu toe betaalde men tot 10 euro voor één pilletje wat niet door het ziekenfonds wordt terugbetaald.  De generische middelen zijn veel goedkoper en even efficiënt.  Je kunt nu het medicijn veel goedkoper aanschaffen.  Zowel de originele Viagra als het generische middel kan enkel op medisch voorschrift bij de apotheker verkregen worden.  Nadelen van Viagra zijn : je moet het een halfuur op voorhand innemen en dus je seksleven vooraf plannen. Viagra werkt niet altijd even goed.  De pillen zetten al je bloedvaten open, dus niet alleen die van de penis. Je krijgt er vaak ook bloeddoorlopende ogen van, een verstopte neus, hoofdpijn, enz.

Natuurlijke behandelingen : we geven deze link enkel ter informatie maar kunnen de effectiviteit ervan absoluut niet garanderen. Medische efficiëntie is niet bewezen. Maar misschien helpt het. Klik hier

Werken pillen echt?

Erectiepillen ondersteunen het biologisch mechanisme achter een erectie. Als een man voldoende opgewonden raakt, dan vloeit er bloed naar zijn penis. Dat zorgt normaal gezien voor een erectie, als het tenminste genoeg bloed is, en als het niet onmiddellijk terug wegvloeit. De pillen versterken dit proces, zodat de erectie steviger is en langer blijft duren. Erectiepillen werken niet bij iedereen. Soms zijn de bloedvaten of de zenuwen te erg beschadigd.

Essentieel om weten: erectiepillen zijn geen lustpillen. Ze veroorzaken geen goesting. Dus als de man geen zin heeft in seks, of het koppel doet niets waardoor hij voldoende opgewonden raakt, dan zal hij hoogstwaarschijnlijk ook geen erectie krijgen. Ook al gebruikt hij de pillen. Het blijft dus belangrijk dat het koppel fijne, opwindende dingen doen in bed (of daarbuiten). Geen enkele pil kan dat vervangen.

Erectiepillen werken ook maar gedurende een bepaalde periode. Er zijn er verschillende op de markt, en het verschil zit hem juist in de duur van die periode. Viagra, de meest bekende, begint te werken ongeveer een half uur na inname, en blijft een paar uur werkzaam. Levitra, een andere veelgebruikte, begint iets sneller te werken, na ongeveer 15 minuten. Cialis werkt een langere periode (ongeveer een dag) en wordt daarom wel eens de weekendpil genoemd. Er zijn intussen ook generische varianten. Bijwerkingen zijn mogelijk. Typisch gaat het over blozen, verstopte neus, hoofdpijn, maagpijn... Daarnaast zijn er ook medische tegenindicaties: ze mogen bijvoorbeeld niet genomen worden in combinatie met bepaalde soorten hartmedicatie. Je dokter kan je hierover meer vertellen.

Minstens even belangrijk als technische informatie, zijn de afspraken die je als koppel maakt. Omdat de pillen maar gedurende een bepaalde periode werken, heb je één of andere vorm van planning nodig. Je moet weten wanneer jullie zin hebben in seks, of zin willen maken, en wat daarvoor nodig is.
Een grote groep mannen die er mee begint, stopt al na een korte periode stopt met ze te gebruiken. Niet omdat de pillen niet werken. Wel omdat het koppel er niet in slaagt om op een open manier te praten over wat ze vinden van hun seksleven. Je moet kunnen bespreken met je partner wat je graag doet en wat niet, en hoe de pillen daarin kunnen passen. Dat kan moeilijk zijn. Soms willen mensen juist pillen  om dat gesprek te vermijden.

Vergeet ook niet dat er andere wegen zijn die je kunt bewandelen als je iets wilt doen aan erectieproblemen. Een gezondere leefstijl kan een groot verschil maken. Maar je kunt ook op andere manieren gaan vrijen, met meer stimulatie en meer opwinding. (Bron : Alexander Witpas 22/06/2014 Het Nieuwsblad)

Penisinjectie

Als je last hebt van erectieproblemen is inspuiting van een stof in de zwellichamen van de penis een beproefde methode om toch een erectie te krijgen. Het duurt even voordat je het injecteren onder de knie hebt en jCaverjecte moet het weten in te passen in je seksuele relatie. De injecties werken het beste als beide partners zin hebben in seks of daar al mee begonnen zijn. Na injectie duurt het 5 tot 10 minuten voordat je een erectie krijgt. De meeste gebruikers zijn tevreden over deze methode en krijgen een goede erectie. Een risico is dat er teveel wordt ingespoten waardoor de erectie te lang aanhoudt.

Er zijn verschillende stoffen verkrijgbaar. Eén is Caverject, wat alprostadil als werkzame stof bevat. Deze stof komt van nature al in het lichaam voor en helpt bij het krijgen van een injectie. Het verwijdt de bloedvaten zo dat er makkelijker bloed in de penis kan stromen. Een andere is Androskat, wat fentolamine en papaverine als werkzame stoffen bevat. Fentolamine verwijdt de bloedvaten. Papaverine verslapt de spieren in de wand van bloedvaten en in de zwellichamen in de penis. Beide soorten penisinjecties zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Hoe gebruik je het?

Penisinjectie Bron : www.erectieproblemen.netJe huisarts of uroloog leert je hoe je jezelf de injecties in de zwellichamen van de penis kunt geven en houdt je onder controle. Probeer het niet zelf te doen tot je geleerd hebt wat de juiste manier is. Misschien wil je graag dat je partner betrokken wordt bij het geven van de injecties. Als dat zo is kun je dat aangeven zodat jullie het beide kunnen leren. Na het zetten van de injectie duurt het een aantal minuten voordat je een erectie krijgt. Met de juiste dosis krijg je een stevige erectie die volstaat voor bevredigende seksuele gemeenschap. Normaal gesproken duurt een erectie niet langer dan een uur. Is dat wel zo raadpleeg dan je huisarts. Je mag het middel niet meer dan één keer in de 24 uur gebruiken en je moet de plek waar je injecteert wisselen. Meer informatie over de werking en mogelijke vergoedingen (Nederland) http://www.erectieproblemen.net

Best kan je voor deze methode altijd langsgaan bij een erkend arts. Sommige 'sekstherapeuten' verschaffen ook soortgelijke middelen. Wees altijd voorzichtig zodat je weet welke vreemde stoffen je in je lichaam binnenbrengt en wees je tenvolle bewust van mogelijke risico's als je buiten het medische circuit aan de middelen probeert te geraken.. Zie voor meer informatie.

MuseAlprostadil Bron www.erectieproblemen.net

Het gebruik van een intra-urethraal middel zoals alprostadil (merknaam Muse) is een behandelingsmethode van erectieproblemen die in de praktijk redelijk blijkt te werken. Het heeft de voorkeur boven de penisinjectie omdat het minder ernstige bijwerkingen heeft en eenvoudiger is in het gebruik. Gegevens over de effectiviteit op de lange termijn zijn nog niet beschikbaar. Voor het vaststellen van de juiste dosering, en om bijwerkingen en complicaties op tijd te ondervangen, is het noodzakelijk dat de eerste doses onder deskundig medisch toezicht worden gegeven. Urethraal alprostadil is wel duurder dan penisinjecties en erectiepillen.
Hoe urethraal alprostadil werkt

Muse Bron : www.erectieproblemen.netHet bekendste urethraal alprostadil is Muse, wat staat voor “medicinaal urethraal systeem voor de erectie”. De werkzame stof in Muse is alprostadil. Het medicijn is identiek aan een stof die van nature in het lichaam voorkomt en helpt bij het krijgen van een erectie. Het medicijn wordt direct in de urinebuis gespoten met een soort pipet (zie de afbeelding hier rechts). Eenmaal ingespoten in de penis wordt het middel opgenomen waar het werkt door de spieren rondom de penis te laten ontspannen. Hierdoor kan er bloed in de penis stromen waardoor de erectie ontstaat. Alprostadil werkt binnen 5 tot 10 minuten en de werking houdt gedurende 30 tot 60 minuten aan.

De optimale dosering dient door een deskundige door te worden vastgesteld. Bij het vaststellen dien je onder medische controle te blijven totdat volledige afname van de erectie is verkregen. Voordat alprostadil toegediend wordt moet eerst geürineerd worden. Het is noodzakelijk voor het oplossen van de werkzame stof en als de urinebuis vochtig is is het makkelijker om het middel met de applicator toe te dienen(zie de afbeelding hier rechts). Als het is toegediend moet je al zittend of staand de penis minimaal 10 seconden tussen de handen te rollen voor een optimale verdeling van de stof in de urinebuis. Waarom Urethraal alprostadil gebruiken?

Het kan een alternatief zijn voor de 30 tot 40% van de mannen waarvoor erectiepillen niet werken. Wat de beste behandeling voor jou is hangt af van meerdere factoren, waaronder de gezondheid en of je lichaam en geest de betreffende behandeling accepteren. Samen met je arts en je partner kun je de bepalen wat de beste behandeling voor jou is. Meer info hier

Tekening mannelijke geslachtsorganen

Erectieprothese / penisprothese

Een penisimplantaat, ook wel penisprothese of erectieprothese genoemd, is ook een mogelijkheid om je erectieproblemen op te lossen. De implantaten werden al in de vroege jaren ’70 voor het eerst geplaatst. Dit hulpmiddel wordt gewoonlijk pas toegepast als er een duidelijk aantoonbare medische reden is van de erectieproblemen en die niet opgelost kan worden op een natuurlijke manier of met een andere behandeling.

Uit klinische cijfers blijkt de penisprothese zeer effectief en betrouwbaar te zijn en de betreffende mannen en hun partners waren bijna allemaal zeer tevreden. Penisimplantaten worden over het algemeen wel vergoed door de zorgverzekering (Nederland). Check voor België bij de mutualiteiten of het vergoed wordt. Een penisprothese is een apparaat wat de zwellichamen van de penis vervangt.  Een implantaat bestaat uit een reservoir, dat in de onderbuik wordt geplaatst, een pomp in de balzak en een cilinderpaar,welke in de penis geïmplanteerd wordt. Het hele systeem is in het lichaam verborgen en van buitenaf niet zichtbaar.

Soorten erectieprotheses

Het penisimplantaat is er in verschillende soorten, nl. buigzame implantaten (10%) en oppompbare implantaten (90%). Het Penisimplantaat Bron www.erectieproblemen.netsimpelste penisimplantaat bestaat uit een tweetal buigzame staafjes die chirurgisch worden ingebracht op de plaats van de zwellichamen. Bij dit soort implantaten is de penis eigenlijk altijd ‘half stijf’ en om een erectie te bewerkstelligen moet de penis simpelweg omhoog gebogen worden. Tegenwoordig kiezen de meeste mannen echter voor een oppompbaar implantaat wat de man de keuze geeft of én wanneer hij een erectie wilt. De oppompbare prothese is ook makkelijker te verbergen en geeft een natuurlijk gevoel. Meer info hier

Als het implantaat ‘in erectie’ is, is de penis net als bij een natuurlijke erectie hard en dik. De meeste mannen zeggen dat de penis in erectie wel korter is als bij een natuurlijke erectie. Maar de nieuwste implantaten zetten zowel in de lengte als in de breedte uit, waardoor dit probleem niet meer voorkomt. Na plaatsing van een prothese verandert er niets aan het gevoel of aan de mogelijkheid om tot een orgasme te komen. Ook ejaculeren is nog mogelijk. Het kan wel zo zijn dat door de ingreep de natuurlijke reflex om een erectie te krijgen verdwijnt.

De man die het implantaat chirurgisch heeft laten plaatsen zal de kleine incisie kunnen zien aan de onderkant van de penis, waar de balzak begint. Anderen zullen waarschijnlijk niet opmerken dat er een penisprothese is geplaatst. Daarom durven de meeste mannen die de operatie hebben ondergaan zich met een gerust hart in bijvoorbeeld de kleedkamer te begeven.

Is het veilig?

Elke chirurgische ingreep heeft risico’s. Zo ook de plaatsing van een penisimplantaat. Mogelijke cmplicaties zijn:

-Ongecontroleerd bloeden na de operatie waardoor mogelijk opnieuw moet worden geopereerd.
-Infecties.
-Het ontstaan van littekenweefsel.
-Een defect implantaat moet vervangen worden.

Zie  video voor meer informatie http://www.youtube.com/watch?v=kozYPVpbAHg   Zie ook  http://www.youtube.com/watch?v=3HogJZoWVfA

Zie ook http://www.erectiestoornis.nl/behandeling/penisprothese/

Vacuumpomp

Vacuumpomp Bron http://www.impotentie.nlEen andere methode die soms wordt gebruikt is de Vacuümpomp. Het voordeel is dat je hier niet voor naar een arts moet. Er komt geen enkele stof in je lichaam. De prijs (éénmalige aanschaf vanaf ongeveer  € 150,-) is op den duur goedkoop. Als je er beiden van houdt kan het een opwindend seksspel zijn met name als men een doorzichtige pomp koopt. De nadelen zijn dat het omslachtig is. Het kost veel tijd (duurt lang) voor de penis goed gevuld is. De partner moet deze handelswijze kunnen accepteren en er een seksspel van willen/kunnen maken. Je moet het vaak gebruiken in bijzijn van de partner en komt dan soms weinig erotiserend over.  De aanschaf is duur en je hebt geen garantie dat het ook echt gaat werken. Het komt voor dat bij het verwijderen van de pomp de erectie vrij snel terugloopt. Meestal is dat als er achterliggende medische problemen zijn. Meer info hier.

Penisring

Als je wel een erectie kunt krijgen maar deze niet lang genoeg duurt voor bevredigende seksuele gemeenschap kun je het gebruik van een elastische ring overwegen. Je moet deze ring om de basis van de penis doen als hij stijf is. Zo wordt de afvoer van bloed geremd waardoor de erectie langer aanhoudt. Het is verstandig om voor het gebruik het schPenisring Bron www.impotentie.nlaamhaar rond de basis van je penis weg te scheren. Dat voorkomt pijnlijk trekken aan het schaamhaar als je de ring weer verwijdert.

Verder is het belangrijk om de ring er na maximaal een half uur weer af te halen, omdat anders het bloed in de zwellichamen stolt. Deze ringen zijn gewoon te koop, in allerlei soorten en maten, bij elke seksshop. Ook zijn deze ringen  in verschillende variaties te koop bij een online drogisterij die alles discreet verzendt zodat niemand weet wat er in je pakket zit. De ringen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Deze ringen of riempjes worden aan de basis van de penis (ook kun je de testikels erbij inbinden) aangebracht. Dit voorkomt het voortijdig terugvloeien van het bloed naar het lichaam, waardoor de penis weer slap zou worden.

Meer info hier en hier

Verlengcondoom

Verlengcondoom Bron www.erectieproblemen.netEen verlengcondoom (of sleeve) is een soort condoom met een verlenging voorin, meestal van siliconen. Als je het verlengcondoom over een halfslappe penis doet, is gemeenschap mogelijk. Er zijn verschillende typen verkrijgbaar en ze zijn te koop in elke seksshop of bij de online drogist die alles discreet verzendt zodat niemand weet wat er in je pakket zit.
Het verlengcondoom (of sleeve) is te koop in seksshops. Er is ook een online drogisterij die alles discreet verzendt zodat niemand weet wat er in je pakket zit. Klik hier. Dit hulpmiddel wordt overigens niet vergoed door de zorgverzekering.

Nieuwe behandelingen klik hier

Ejaculatiestoornissen
(zie ook hier voor problemen met vroegtijdige ejaculatie)

Er bestaan niet veel wetenschappelij­ke studies over behandeling van anejaculatie en vertraagde ejaculatie. Bij de lichamelijke behandeling laat de arts zich dus vaak leiden door zijn klinische ervaring en de onderliggende problematiek.  We moeten  rekening houden  met verschillende elementen.  Seksuele opvoeding en theoretische ankerpun­ten helpen de man om de stijging van de graad van opwinding en de wer­king van de ejaculatiereflex beter te begrijpen.

Een  verlengde periode van seksuele onthouding of afzien van zelfbevre­diging kan een gunstige invloed heb­ben, net zoals minder pornografie bekijken  als de stoornis voortkomt uit een overmatig gebruik van porno. Het voorspel verlengen stelt de man in staat om beter te voelen wanneer zijn opwinding  het grootst is en daar voordeel uit te halen. Daarentegen raden anderen juist wel aan om via masturbatie te oefenen in het uitstellen.

De hulpvrager aanraden om meer te fantaseren tijdens seks en zich daar niet schuldig  bij te voelen, kan soms bevrij­dend werken.  Als de fantasieën com­pulsief zijn,  is  het aangeraden voor variatie te zorgen door het scenario te wijzigen.  Relaxatie, sofrologie  of de combinatie van psychotherapie en sekstherapie dienen om de angstrespons te decon­ditioneren.

Tenslotte nog enkele andere moge­lijke behandelingen:  werken  aan sek­sueel egoïsme, zijn  verlangens uiten - indien nodig in expliciete  bewoor­dingen - en de seksuele monotonie doorbreken door wat pit te brengen  in de liefdestuin.

ErectieproblemenIn geval van een vroegtijdige ejaculatie zal men als behandeling sekstherapie in combinatie met medicatie en kinesitherapie vooropstellen.
Bij pijn bij ejaculatie zal men zich tijdens de behandeling voornamelijk focussen op algemene relaxatie oefeningen van de bekkenbodem in combinatie met pijnstillende elektrostimulatie. 

Bekkenbewegingen  zijn heel belangrijk en het is aangeraden   het ritme en in­tensiteit af  te wisselen. Het is aanbe­volen de bekkenstoten  progressief op te drijven door te beginnen met soe­pele, trage bewegingen en zich te con centreren op het gevoel in de penis.

Bekkenbodemspieren hebben bijgevolg naast een sluitfunctie en steunfunctie ook een seksuele functie, wat wil zeggen dat het trainen van de bekkenbodem een aantal seksuologische problemen bij de man kan helpen.

Dokter Mike Wyllie, een onderzoeker die meewerkte aan de uitvinding van Viagra, heeft een nieuw medicijn ontwikkeld. Met de spray Tempe hoopt hij vanaf begin 2014 komaf te maken met mannen die vroegtijdig ejaculeren.Lees hier verder

 

 

 

Onvermogen tot ejaculeren

Anejaculatie.  Als je wel een erectie krijgt maar geen orgasme (en dus geen zaadlozing) kan een psychologische behandeling soms uitkomst bieden. Is dat niet het geval, dan kan de ejaculatie ook uitgelokt worden door stimulatie. Dat laatste impliceert een ingreep, zie daarvoor vibro- en elektrostimulatie. Het zo geproduceerde spermastaaltje kan mogelijk gebruikt worden in de vruchtbaarheidsbehandeling van de partner.

Bekijk hier ook een filmpje op Gezondheidsplein

 

Bronnen

http://www.erectieproblemen.net
http://www.erectiestoornis.nl/behandeling/
http://nl.medipedia.be/erectiele-disfunctie
http://www.stevig-gesprek.nl/
http://www.brusselsivf.be/potentiestoornissen

Meer informatie

Hieronder vindt u links naar websites/extra literatuurinformatie/video's met meer info over de beschreven thematiek. Onze excuses mochten bepaalde links niet meer werken of indien de aangeboden info niet meer juist is.  De webmaster van deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op de doorgelinkte pagina's wordt aangeboden. Wenst u correcties mee te delen kan dat via het contactformulier met duidelijke opgave van de suggestie.

http://www.erectiestoornis.nl
http://nl.medipedia.be/erectiele-disfunctie
http://www.knack.be/nieuws/
http://www.erectieproblemen.net
http://www.impotentie.nl

De psychologie van de erectie. Lees hier verder

Lees ook deze folders :

Algemene informatie bij erectieproblemen
Adviezen bij erectieproblemen
Erectiedagboek

Erectiestoornis :er is sprake van een erectiestoornis als een man moeite heeft met het krijgen of houden van een erectie die voldoende is voor een bevredigende seksuele activiteit. In deze brochure leest u wat hiervan de oorzaken kunnen zijn, hoe een erectiestoornis behandeld kan worden, en wat u en uw eventuele partner zelf kunnen doen als u zoekt naar oplossingen. brochure van de Rutgersstichting. (Rutgers WPF) Lees hier verder

 

Zoek hulpverlener

Klik hieronder op de seksuologische problematiek om alle seksuologen/seksuologische hulpverleners te vinden die rond deze thematiek werken. Vindt u niets bij deze term, dan is in deze database (nog) geen hulpverlener aanwezig die specifiek rond deze problematiek werkt.

Wenst u een hulpverlener in uw nabijheid te vinden, kies dan 'zoeken op specialisatie problematiek' en kies 'kaart' of 'lijst' uit het menu aan de rechterkant.