Hoe depressieve mensen zichzelf en hun relatie kunnen helpen
Het is van belang om een depressie zo vroeg mogelijk te behandelen om te voorkomen dat deze onnodig lang duurt of verergert. Motiveer je partner daarom hulp te zoeken, deze zal over het algemeen om diverse redenen (schaamte, schuldgevoel, bang opgenomen te worden) zelf niet snel om hulp vragen. Maak bij een ernstige depressieve stoornis een inschatting van risico’s en wees alert op gedachten over suïcide. Probeer je partner zo goed mogelijk bij te staan in het opvolgen van de adviezen van hulpverleners of deskundigen waarbij er geprobeerd wordt om stapje voor stapje ook zelf te zorgen voor een verbetering van de situatie.
Heb geduld en geef niet op.
Iedereen die een relatie heeft of ooit heeft gehad met iemand die depressief is, weet dat het een haast onmogelijke leefsituatie is. Iemand die depressief is, wil niks, kan niks, doet niks en denkt niet veel omdat hij of zij in een negatief gedachtenpatroon zit. Gevangen in eigen geest en lichaam. Wat doe je daar nu aan? Kun je daar überhaupt iets mee?
De situatie is ernstig. Je wilt je partner wel helpen, maar alles wat je zegt of doet komt niet aan. Hoe redelijk, wijs, verstandig of slim je advies is, je partner doet er niets mee. Je wilt ook niet vervallen in een moeder-kind relatie. Jullie zijn immers gelijken. Dat is in ieder geval wel de bedoeling. Therapeutje spelen werkt ook vaak niet. Je bent veel te emotioneel betrokken bij je partner en het is dan veel te moeilijk om objectief naar oplossingen te zoeken.
Sommige dagen zijn beter dan andere. Probeer op de goede dagen liefde en waardering voor je partner te tonen.
- Probeer elke dag een wandeling te maken, het liefst met je partner. Hierdoor krijg je niet alleen frisse lucht die je zal opbeuren, maar net zoals andere vormen van lichaamsbeweging zorgt het dat er endorfine in je hersenen vrijkomt. Dit zijn bijmakende stofjes die je stemming snel verbeteren. Er is steeds meer bewijs dat lichaamsbeweging net zo goed werkt tegen een depressie als antidepressiva.
- Probeer blije momenten te ontdekken, zelfs op je slechte dagen, zoals een zingende vogel of een nieuwe bloem in je tuin. Probeer jezelf aan te leren drie van zulke hartverwarmende momenten per dag op te merken. Misschien heb je wel een vreemde relatie met eten terwijl je depressief bent (je hebt misschien weinig eetlust of bent constant aan het troost eten), maar probeer toch gezond te eten. Dit is een zorgzaam ding om voor jezelf te doen en is goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid.
- Luister naar muziek die belangrijk voor je is.
- Heb er vertrouwen in dat de depressie over zal gaan en dat je weer van je leven zal kunnen genieten.
- Zelfs als je geen zin hebt in seks, probeer dan toch af en toe te knuffelen. Als je je zorgen maakt dat het knuffelen uit zal lopen in seks terwijl je dat niet wilt, vertel je partner dan dat je geen zin hebt ik seks, maar gewoon heel graag wilt knuffelen. Jullie zullen je beiden een stuk beter voelen. Aanraking en intimiteit kunnen een relatie intact houden.
Hoe je je depressieve partner kunt helpen
-Bespreek de sterke, positieve eigenschappen van iemand en zorg er voor dat ze niet in een negatieve spiraal terechtkomen.
-Zeg niet steeds dat je weet hoe je partner zich voelt. Dat weet je niet. Zeg in plaats daarvan: “Ik weet niet precies hoe je je voelt, maar ik doe m’n best om het te begrijpen en je te helpen.”
-Veel mensen die depressief zijn hebben geen zin meer in seks. Probeer te onthouden dat dit verlies van interesse waarschijnlijk niet persoonlijk is, maar gerelateerd aan de ziekte.
-Word niet wanhopig. Op sommige dagen lijkt het misschien alsof de liefde die je voor je partner koestert hem of haar helemaal niets kan schelen, maar geef de moed niet op. Jouw liefde en steun zijn heel belangrijk bij het overtuigen van je partner van zijn of haar waarde.
-Als helpende is het belangrijk dat je bij je partner bent, dat je afdaalt in het gevoel en de vreselijke gevoelens ook voelt en je partner niet afkeurt op zo’n moment met die gevoelens, want dat doet je partner zelf al meer dan genoeg.
-Moedig je partner aan professionele hulp te zoeken. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor antidepressiva. Cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld (CGT) wordt steeds makkelijker beschikbaar.
-Doe iets leuks voor jezelf. In het gezelschap van een depressief persoon verkeren is erg energieslurpend, dus let erop dat je goed voor jezelf zorgt. Neem tijd voor jezelf, ga naar de bioscoop of op bezoek bij vrienden. Depressieve mensen willen vaak thuis blijven en niks doen, maar als jij dit ook doet zul je alles al gauw zat worden.
-Onthoudt dat deze periode in je leven over zal gaan en dat je partner, ondanks de depressie, dezelfde persoon is die hij of zij vroeger was.
-Probeer samen aan lichaamsbeweging te doen. De meeste depressieve personen bemerken een verbetering in hun stemming wanneer ze iets actiefs doen. Iets doen dat de hartslag verhoogt, bijvoorbeeld sporten of dansen, kan ook goed voor jou zijn.
-Aanraking en intimiteit kunnen een relatie overeind houden waarbij af en toe knuffelen in plaats van seks ook een goed gevoel kan geven.
Bronnen
http://www.lichtopdepressie.nl/
Christine Webber, psychotherapeute en levenscoach http://www.depressie.org/artikel/seks.htm
http://relatie.blog.nl/