Bindingsangst wordt ook wel hechtingsangst genoemd, en dat is feitelijk een beter woord. Mensen die last hebben van bindingsangst willen zich vaak wel binden, maar ze kunnen zich moeilijk hechten aan een ander. Bindingsangst kan een reeel probleem zijn binnen een (prille) relatie, maar lang niet altijd is het onvermogen van een van de partners om zich te binden het probleem. Wanneer je in een nieuwe relatie terecht komt, verbind je je met je partner. Dat is niet een knop die omgezet wordt, maar een proces dat enige tijd duurt. Ideaal gezien verbindt jij je in hetzelfde tempo met je partner als omgekeerd. Maar lang niet altijd is dat het geval.
Ieder mens verbindt zich in zijn eigen tempo. de ene wat sneller, en de ander wat langzamer. Wanneer dat proces van verbinding niet helemaal gelijk opgaat, heb je ongelijke wensen en verwachtingen. Wanneer jij sneller gaat dan je partner, kun je het gevoel krijgen dat je partner last heeft van bindingsangst terwijl dat dus niet zo hoeft te zijn.
Maar dat bindingsangst bestaat, leidt geen twijfel. Mensen die last hebben van bindingsangst houden veel van hun eigen vrijheid en onafhankelijkheid. Vaak zijn ze bang dat ze door het aangaan van een relatie hun geliefde vrijheid opgeven. Lang niet iedereen die last heeft van bindingsangst, is zich daarvan bewust. Vaak is het een onbewust proces, maar veel mensen met bindingsangst hebben meerdere van onderstaande kenmerken.
Dat soort mensen worden ook wel “Relatiefoob” genoemd. Ze zijn bang te worden vastgehouden en hun vrijheid te verliezen. Bindingsangst varieert van een beetje onzekerheid over je relatie tot doodsbenauwd worden bij de gedachte om je te moeten settelen.
Onder alle angst ligt de vrees om iets te verliezen. Dus iemand die te maken heeft met bindingsangst is bang om mogelijkheden verliezen. Maar in feite gaat het daar bij elke beslissing om die we nemen in het leven. Een besluit nemen betekent per definitie verlies van andere opties. Het maakt niet uit wat je doet, er is altijd een ander soort leven dat je zou kunnen hebben geleefd. Mensen met bindingsangst zijn bang om de “verkeerde beslissing” te nemen.
Er is ook nog iets anders. Mensen die bang zijn zich te verbinden tot een relatie zullen vaak ook moeite hebben met andere beslissingen. Ze kunnen moeite hebben met de beslissing over welke carrière, waar naartoe op vakantie, of zelfs wat ze gaan eten in een restaurant. Vaak zal je het relatiepatroon dus weerspiegeld zien in het dagelijks leven van zo iemand.
Kenmerken van bindingsangst
- Personen hebben over het algemeen korte relaties
- Personen twijfelen of hun partner wel de ware is
- Personen geven hun geliefde het gevoel dat hij of zij te veel aandacht vraagt
- Personen brengen veel meer tijd door met hun vrienden dan met hun geliefde
Meer specifiek
- Je wilt je vrijheid en onafhankelijkheid niet opgeven.
- Je hebt nog nooit echt een langdurige stabiele relatie gehad.
- Je doet liever andere dingen dan tijd doorbrengen met je partner.
- Je vindt het moeilijk om intieme gevoelens te delen met je partner.
- Je bent niet emotioneel verbonden met je partner.
- Je ervaart het als vervelend wanneer je partner een beroep op je doet.
- Je mist al snel de spanning in je relatie.
- Je hebt de neiging om vreemd te gaan.
- Je hebt de neiging ruzie te zoeken met je partner.
Hoe herken je iemand met bindingsangst
Hij/zij verveelt zich snel in een relatie. Eens het nieuwe eraf, raakt hij/zij uitgekeken op de partner omdat men denkt dat men die op korte tijd al helemaal door heeft. De ander is dus niet meer boeiend. Bovendien eist degene met bindingsangst niets minder dan perfectie van de partner, hetgeen onmogelijk is. Daaruit volgt dat hij/zij continu van alles aan te merken heeft op de ander. Het resultaat: hij/zij acht de ander geen echte inzet meer waard. Wat uiteraard funeste gevolgen heeft.
Hij/zij verhindert via het bovenstaande handig dat de stap naar een volgend stadium gezet wordt. Dat betekent dat de relatie almaar ter plaatse blijft trappelen, daar waar ze spontaan naar een volgend niveau zou moeten doorgroeien.
Hij/zij zegt ja tegen seks en zet zijn/haar beste beentje voor in bed. Maar, eens het seksmoment voorbij, krijgt de partner amper of zelfs geen aandacht meer. Waarbij die het gevoel krijgt inwisselbaar te zijn. En dat is helaas vaak zo.
Hij/zij houdt van een gevarieerd, spannend en zelfs chaotisch seksleven met steeds nieuwe partners. De mens met bindingsangst is doorgaans niet uit op vastigheid, duurzaamheid, liefde en vereniging. Hij/zij wenst het liever leuk, losjes en volledig vrijblijvend te houden. No strings attached, remenber! Precies daarom blijven relaties met mensen die in een vaste relatie zitten en/of niet of weinig beschikbaar zijn ook zo aantrekkelijk. Dan kunnen ze intussen ook ongehinderd rondscharrelen.
Hij/zij zal de zogenaamde partner zelden of nooit hulp bieden wanneer die het nodig heeft. Geeft op dat moment volhardend en bewust niet thuis. Omdat hij of zij het engagement ontvlucht.
Hij/zij laat zo weinig mogelijk los over zichzelf en het eigen leven. Ook blijkt de mens met bindingsangst bitter weinig of zelfs helemaal niet, geïnteresseerd te zijn in de partner en alles en iedereen eromheen.
Hij/zij zorgt ervoor de lakens uit te delen in de relatie en bepaalt meestal strategisch het hoe, wanneer en waar, van de ontmoetingen.
Hij/zij houdt van zijn/haar familie (ouders, kinderen, broers en zussen) ver van de partner vandaan. Is vanzelfsprekend evenmin geïnteresseerd in de familie van de partner.
Hij/zij blijft constant oog hebben voor potentiële partners.
Hij/zij vertoont haremgedrag. Heeft de nodige vrienden/vriendinnen en koketteert onvermoeibaar (en wellicht automatisch) voor het andere geslacht. Heeft met meerdere van hen al een ‘soort’ relatie achter de rug. Trekt met hen die het aankunnen, dan ook graag nog eens op.
Hij/zij vertelt de ‘partner’ regelmatig hoe leuk ze het samen wel hebben. Brengt desondanks opvallend weinig tijd door met die partner. De lange pauzes garanderen immers een veilige afstand. Waarna de partner het gevoel krijgt emotioneel telkens opnieuw van nul te moeten starten. De partner, diens familie en omgeving, vragen zich dan ook terecht af of er hier wel sprake is van een (h)echte relatie. Intussen is het juiste antwoord overduidelijk en dat is: nee.
Hij/zij geeft altijd de absolute voorrang aan activiteiten met mensen uit zijn of haar vriendenkring. Wat betekent dat de partner eigenlijk nooit op de eerste of zelfs tweede plaats zal komen. Hobby’s en eventuele kinderen genieten eveneens altijd voorrang.
Hij/zij prefereert korte, tintelende relaties maar evenzeer lekker turbulente knipperlichtrelaties. Verdwijnt geoefend uit beeld van zodra een contact ernstig dreigt te worden. Denkt dus zelden of nooit toekomstgericht of in termen van ‘wij’ of ‘ons’. Indien de partner aandringt op meer duidelijkheid inzake de evolutie van de relatie, krijgt die gegarandeerd een vrijblijvend tot zelfs kwetsend antwoord. Dringt de partner verder aan dan zal de persoon met bindingsangst bewust op één of andere manier ( uitlokken ruzie, zaak laten doodbloeden) de relatie beëindigen.
Oorzaken bindingsangst
Bindingsangst is een begrip uit de psychologie. Het duidt het gevoel of gedrag aan dat iemands vrijheid verdwijnt zodra een relatie wordt aangegaan. Iemand met bindingsangst heeft daardoor meestal problemen met intimiteit.
Mensen met bindingsangst zijn huiverig voor samenwonen, huwelijk en relaties. Wanneer iemand bindingsangst heeft, is dat geen gedrag dat hij of zij bewust vertoont. En met jou heeft bindingsangst al helemaal niets te maken. Bindingsangst ontstaat vaak in de kindertijd. Een ouder die niet genoeg genegenheid gaf, een onveilige thuishaven, een persoon die je vertrouwen brak… Het is een verdedigingsmechanisme tegen onbewuste en niet verwerkte pijn uit het verleden. Dus eigenlijk heeft je bindingsangst een goede bedoeling, namelijk jou te beschermen! Spijtig genoeg lijdt dat er ook toe dat je je niet kunt binden en de eenheid en liefde van een harmonieuze relatie ervaren.
Bindingsangst kan ontstaan wanneer een kind op jonge leeftijd leert dat binding bedreigend is. Bijvoorbeeld omdat de ouders het kind (geestelijk) verwaarlozen. Een kind krijgt heel weinig aandacht, of de ouders geven alleen aandacht wanneer zij daar zin in hebben.
Het kan ook zijn dat de grenzen van een kind verregaand worden overschreden en de ouders het kind bijvoorbeeld te veel op de nek zitten. Deze kinderen zien binding onbewust als iets heel bedreigends. Een relatie is de meest intense vorm van hechting, die mensen dus ook het meest kwetsbaar maakt. Daarom gaan mensen met bindingsangst geen of alleen kortstondige relaties aan. Als ze een relatie hebben, spelen daar meestal veel problemen. Onbewust houden ze hun partner op een afstand. Want als het goed gaat, ontstaat de gevreesde intimiteit.
Verlatingsangst
Bindingsangst hangt nauw samen met verlatingsangst. In feite heeft iemand met verlatingsangst angst om zich te binden en realiseert die angst door de binding in vraag te stellen. Omgekeerd heeft iemand met bindingsangst angst om verlaten te worden, en houdt zich daarom op een afstand.
Iedereen is in essentie bang om verlaten te worden door zijn of haar partner. Iedereen is weleens jaloers of onzeker binnen een relatie. Wanneer je een partner hebt met bindingsangst, heb je reden te meer om bang te zijn dat je partner je verlaat. Maar bindingsangst en verlatingsangst reageren op elkaar als salpeterzuur met natrium. Het gaat niet goed samen. Lees verder onder de topic verlatingsangst.
Je kan heel erg aan jezelf gaan twijfelen of je wel goed genoeg bent, en daardoor zoeken naar bevestiging bij je parter. Maar wanneer je partner bindingsangst heeft, zal die dat al snel ervaren als claimgedrag en daardoor (nog meer) afstand nemen. Houd jezelf daarom goed voor ogen dat het niet aan jou ligt wanneer je partner bindingsangst heeft.
Doe nu de Bindingsangst test via: De Bindingsangst Test.
Bronnen
http://www.relatiehobbels.nl/bindingsangst.html
http://www.karinaderuyck.be
http://www.bindingsangstverlatingsangst.com