No hate campagne

Acht studenten van Hogeschool VIVES campus Kortrijk hebben een sensibiliseringsfilmpje ontwikkeld om de campagne ‘No Hate Speech Movement’ vanuit de Raad van Europa nieuw leven in te blazen.
Daarnaast maakten ze een educatieve activiteitenbundel voor jeugdwerkers en leerkrachten. Dit kadert in hun bachelorproef van het afstudeertraject jeugddelinquentie. Het filmpje vind je hier: https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=-....

Het sensibiliseringsfilmpje moet jongeren aanzetten om te reageren op haatspraak. Via sociale media hopen de studenten zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Dat lukt intussen aardig want het gaat heel Vlaanderen rond, zelfs tot in het buitenland. Twee studenten hebben intussen ook in Brussel het project voorgesteld aan een 40-tal vertegenwoordigers uit het jeugdwerk. Ook zij waren onder de indruk van de impact die het filmpje snel had in heel Vlaanderen.

Daarnaast ontwikkelden de studenten een educatieve activiteitenbundel voor jeugdwerkers en leerkrachten. Via deze weg willen ze het fenomeen aankaarten en bespreekbaar maken bij jongeren. “Haatspraak is namelijk een onrustwekkende vorm van racisme en discriminatie, die noodgedwongen moet worden aangepakt in onze samenleving. Door ons te richten op jongeren hopen wij op langere termijn een impact te hebben.”

“Daarnaast werkten we ook tips en tricks uit voor jongeren. Op die manier weten ze waarmee ze rekening moeten houden als ze reageren. Ook ontwikkelden we flowcharts voor on- en offline haatspraak. In deze flowcharts kunnen de jongeren diverse reactiestrategieën vinden, aangepast aan de vorm van haatspraak waarmee ze worden geconfronteerd.”

Zowel de tips en tricks, als de flowcharts, als de educatieve activiteitenbundel zijn online terug te vinden op de website van No Hate Vlaanderen. (http://www.nohate.be/node/4) De volledige website werd ook door de studenten onder handen genomen.